Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”De utländska företagen friskriver sig från kollektivavtalen”

Saila Quicklund sitter i Moderaternas partistyrelse och deltog när migrations- och arbetsmarknadsminister Tobias Billström, som hanterar just den här sortens ärenden i regeringen, var på plats i Östersund.

– Det som händer i Bräcke är fruktansvärt, men det är inte den svenska lagstiftningen som är problemet.

– I vårt land har vi kollektivavtal, men i de drabbades hemländer gör de oseriösa företagen egna avtal där arbetarna avskriver sig lön och alla förmåner som de har rätt till i Sverige.

– Och då kan det bli så här.

Tobias Billström träffade förra veckan Kommunals ordförande, Annelie Nordström, tillsammans med ett antal norrländska landshövdingar där situationen behandlades.

Saila Quicklund anger som ett exempel på svenska seriösa företag i branschen, Polarica, som enligt vad hon inhämtat tagit situationen på allvar och har en uttalad uppförandekod.

Tobias Billström har gjort klart att situationen för bärplockarna, inte minst de i Bräcke, kommer att följas för en framtida utvärdering av vad som gått snett.

Kommunerna har ett tillsynsansvar kring boendet, och arbetsmiljöverket har ansvar för arbetsmiljön.

Bärplockarna i Bräcke kan knappast räkna med några löner och hur det här ska sluta kan man i dag bara spekulera kring.

– Regeringen följer detta noggrant. Så här får det absolut inte gå till.

Kommunalarbetareförbundet är numera bärplockarnas förbund och innan Sverige kan lämna tillstånd för plockare att komma hit skall Kommunal yttra sig.

Att vi har nya bestämmelser kan vara en av anledningarna till att vi i år bara har hälften så många utländska bärplockare i Sverige jämfört med i fjol.