Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tutar och kör bättre med kurs

Att köra rätt i trafiken när körkortet togs för över 50 år sedan kan vara lättare sagt än gjort.

– Därför kan det vara bra att diskutera trafikregler för de som är 65 plus, säger Bosse Johansson, kursansvarig för PRO-kursen Äldre och trafik.

De har två saker gemensamt. De är pensionärer och de har körkort och de har haft körkort under många år. En faktor som kan ha betydelse när de sätter sig i en bil och ger sig ut i trafiken. För trafiken i dag är i många fall inte vad den var förr. Bara i Östersund har antalet rondeller blivit betydligt fler och hastigheterna har förändrats bara på de senaste åren.

Bosse Johansson är 74 år. Han tog sitt körkort 1958 och förstår de i hans ålder som kan uppleva trafiken som förvirrande.

– Därför har vi också den här kursen för att de som vill ska kunna få friska upp minnet av trafikregler, säger han.

Vid fyra kurstillfällen träffas pensionärer i Lugnvik för att få sig en genomgång av trafikregler och för att få tillfälle att ställa frågor om trafik. För när ska man egentligen blinka i en rondell och hur fort får man köra om man bogserar?

– Jag pratar om praktiska exempel om hur man ska göra i olika situationer. Alla blir ju äldre och syn och hörsel blir sämre, det måste man också tänka på, säger Bosse Johansson.

Ruth Ejnebrand är 82 år hon har haft körkort sedan 1958 och kör en Toyota corolla från 1995. Hon tycker själv att det fungerar bra att köra bil, så länge det är ljust ute.

– När det är mörkt brukar jag undvika att köra eftersom jag inte ser så bra då. Så på vintern har jag som vana att ställa av bilen, det tycker jag är lika bra, säger hon.

För sju år sedan var hon på en liknande kurs för att få den senaste informationen om trafikregler. Så nu var det dags igen ansåg hon.

– Det är kul att lära sig nytt och att uppdatera det man kan, det är aldrig fel, säger hon.