Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tunna böckernas man är död

/
  • Willy Kyrklund avled på lördagsförmiddagen, 88 år gammal. Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix

Willy Kyrklund var inte tegelstensböckernas man. En författare med knivskarp känsla för existentiella frågor gick ur tiden på lördagen, 88 år gammal.

Annons

Född 1921 i Helsingfors i en finlandssvensk familj kom Willy Kyrklund i sitt tidiga författarskap att influeras av den litterära modernistiska inriktningen – med ibland surrealistiska inslag.

Andra romanen ”Solange” från 1951 är en tunn (i ordets bokstavliga bemärkelse) kärlekshistoria, men anses vara Willy Kyrklunds mest lättillgängliga.

Vi får följa Solange och hennes enkelriktade kärlek till maken Hugo i ett olyckligt äktenskap. Språket är typiskt kyrklundskt, minimalistiskt och abstrakt. Handlingen kretsar kring dröm och verklighet, om att leva och att överleva. Om livet självt.

”Solange” räknas ofta tillsammans med ”Tvåsam” och ”Om godheten” till Kyrklunds bästa böcker, medan författaren själv hade ett ytterst ödmjukt sätt att se på sina utkomna alster:

– När jag lyckades få ihop den här lilla berättelsen som heter ”Solange”, blev Bonniers mycket glada och tänkte att nu har här fötts en berättare. Det är ju fruktansvärt att göra dem besvikna på detta sätt, för det visade ju sig att jag inte hade de förutsättningarna; i stället för att det skulle bli alltmer av berättande och allt behagligare, så blev det allt tunnare och torrare. Men ändå så tycker jag nog att de här broschyrerna som jag har kommit ut med visar en någorlunda konsekvent linje i utvecklingen, säger Kyrklund i en intervju i tidskriften 90-tal från 1990.

Den bitande ironin var också något som blev utmärkande för Willy Kyrklund som person.

I en annan intervju i Göteborgs-Posten år 2005 menade han att han befolkar sina texter med ”streckgubbar”, utan speciella frisyrer eller ”ovidkommande yttre egenheter”.

Willy Kyrklunds distans till sitt eget författarskap, och i mångt och mycket till själva livet, gör honom till en av våra mest beundrade författare i modern tid.

Mer läsning

Annons