Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tomma stolarnas parti

Politiken har förvildats på senare år. 2 700 kommunpolitiker har hoppat av i förtid under mandatperioden. Antalet tomma stolar i landets fullmäktigeförsamlingar har fördubblats. 170 politiker har blivit politiska vildar sedan de lämnat det parti de valts in för, men behållit sin plats i fullmäktige.

Rekordet har nog Orust, där kommunstyrelseordföranden är politisk vilde.

Statsvetaren David Karlsson har forskat i orsakerna till att många politiska församlingar har förvandlats till rena oroshärdar. Uppdragen har blivit tuffare, tonen hårdare och frågorna svårare att hantera. Partipiskorna viner också hårdare än förr, har han kommit fram till. Därför hoppar fler förtroendevalda än tidigare av sina uppdrag.

Sedan finns ytterligare en stor och viktig anledning: Sverigedemokraterna. Jimmie Åkessons parti har visat sig ha fler notoriskt oberäkneliga företrädare än något annat parti, från partitoppen och nedåt. Även i vårt län, där partiet är förhållandevis litet, har flera medlemmar uteslutits. I Östersund bildade Gerhard Carlsson och Carl Festin ett nytt parti efter att ha blivit uteslutna ur SD. Carlsson blev utesluten för misstanke om medlemskap i Nationaldemokraterna, Festin för att ha agerat för en moské på Stadsdel Norr. Marie Stensby från Föllinge lämnade självmant partiet efter att ha avslöjats med att skriva hatiska kommentarer mot invandrare på nätet.

SD har överlägset flest tomma stolar i fullmäktige runt om i landet. Var fjärde SD-mandat har varit obesatt under den gångna mandatperioden. På flera håll har partiet därmed mist sin vågmästarroll. Däremot inte partistödet, som de kunnat plocka ut för de tomma platserna ända fram till 1 oktober när en ny lag satte stopp.

Partiet kommer att få ännu större problem efter söndagens valframgångar. I Ragunda och Bräcke fattas det namn för att fylla platserna. I Ragunda har partiet inte ens en lista. Men politiske sekreteraren Peter Johansson tror att det ordnar sig. Flera personer som kom på att de ville kandidera i sista stund skrev upp sina namn på valsedlarna på själva valdagen, berättar han i ÖP. Även i Ragunda ska det nog ordna sig, tror han. Han vet nämligen om ett par personer som funderar på att skriva sig i kommunen...

Problemet är inte unikt. Små och snabbt växande partier står ofta inför valet att antingen ragga upp folk ”direkt från gatan”, eller låta stolarna stå tomma.

Sverigedemokraterna är inte ensamma om att ha rekryteringsproblem. Men frågan är om det finns något annat parti som har samma lättsinniga inställning till det förtroende de fått av sina väljare.