Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tillbringar sommaren på kolonin

Perenner i lysande färger finns det i koloniträdgårdarna i Odensala i Östersund.

Hos paret Anita och Mats Lundin som haft sin kolonistuga sedan 2001 är det mest de gamla blommorna som hägrar som pioner, riddarsporre, bolltistel och höstflox.

Det var för att nämna några sorter. Det är vackert och välskött. Gräset ser ut att vara klippt med nagelsax och de perenna blommorna växer storslaget runt den 350 kvadratmeter stora tomten.

– Att hela området sluttar mot Storsjön, ljuset och den goda jordmånen gör att det växer bra i området och det är ljuset som ger färgprakten, säger Mats Lundin.

Paret bor i lägenhet i centrala Östersund men när sommaren kommer flyttar de ut till kolonistugan i Odensala där de tillbringar 3 månader.

– Jag började med att odla en liten rabatt, säger Anita Lundin. Sedan satt jag hemma i lägenheten under vintern och drömde och funderade vad jag skulle odla.

Det var hit till området som 33 odlarna hänvisades 1967 från Tavelbäcken där det skulle byggas skola.

Men intresse var så stort så 1987 styckades ytterligare 53 lotter av. I dag drivs områdena som två föreningar, där Anita och Mats Lundin bor på det nya.

Förr var koloniträdgården en del av försörjningen för dem som bodde i centrala Östersund. I dag odlas inte så mycket grönsaker och potatis utan mestadels blommor.

– Vi har potatis och sockerärter men i mindre skala, säger Mats Lundin och bjuder oss på en sockerärta.

Intresset för odling har växt sig allt starkare, kanske främst för Anita Lundin, allt eftersom hon odlat. Hon provar på växter som det inte ska vara särskilt gynnsamt för här och hon lyckas. Ett bevis är en clematis "Mr President” som slingrar sig med blå, granna blommor runt ett äppelträd.

Hon visar oss jättedaggkåpan som växer som ogräs i rabatten liksom praktriddarsporren i blå och lila nyanser.

– När våren kommer klipper jag ner rubbet, säger Anita Lundin, sedan börjar krokusen komma och då är jag såld igen. Det tar ungefär två veckor att rensa bort och luckra upp jorden sedan behövs det inte göras så mycket mer.

Det bara växer, helt enkelt. Men nog har de så kallade gröna fingrar i den här familjen eftersom det växer så det knakar.

Att detta är Mats och Anita Lundins smultronställe råder ingen som helst tvekan om.

Ser man över området på de 52 övriga kolonisterna så är de lika hängivnas odlare allesammans.