Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tillbringar sommaren i en skrotad buss

Drömmen om en perfekt sommar för makarna Åsell från Ede i Offerdal är att bo i en före detta skrotad buss på Sandvikens camping utanför Östersund. I tre månader har paret bott i den något till utseende skraltiga bostaden.

– Vi har det ljuvligt här, bättre sommar kan vi inte ha, säger Marie Åsell eller "Tok-Olga" som hennes vänner säger.

– Det är ett bra namn som passar in på mig, skrattar hon.

Sällan har väl det jämtländska uttrycket utablank och innaskrank passat så bra som det gör på den gamla bussen som står uppställd nere vid sjön vid Sandvikens camping. Men här får vi vända på talesättet eftersom bussen är något stygg på utsidan men i toppskick inuti.

– Vi köpte faktiskt bussen på en skrot i Brunflo för 23 år sedan, säger Marie Åsell. Bussen, som är en Scania från 1963, hade då gått som skolbuss i Norge, men blivit inlämnad för skrotning. Min man Tommy satte igång och renoverade skolbussen och tillverkade inredningen själv. Efter ett år var bussen klar och vi har haft hur kul som helst med den.

Marie fortsätter att berätta om alla resor runt Europa som familjen Åsell gjort med den röda bussen och alla roliga minnen de samlat på sig.

– Längsta resan var nog till Mallorca och dit var det exakt 334 mil från Ede. Bussen skeppades med båt från Barcelona och vi hittade en liten mysig camping på Mallorca där vi stod en hel sommar. Många gjorde stora ögon när vi körde in på campingen med bussen.

Marie säger att på många campingar i Europa har det nästan blivit stopp när de kommit med sin märkliga buss.

– De har väl trott att det är något ungdomsgäng som kommer, Men när de ser att jag och Tommy har klivit ur så har det inte varit några problem att få stanna.

– En gång i Spanien så stannade vi en natt vid ett färjeläge. På morgonen hade vi en myrstig genom bussen. De små svartmyrorna var precis överallt, i sängar och i skåpen. Det var ett mindre roligt minne.

Från början var våra barn med på resorna, nu är det bara Tommy och jag som tillbringar somrarna i bussen. Vi har bott efter motorvägarna och campat vilt ute i skogarna men vi har aldrig någonsin råkat ut för några obehagligheter. Vägpiraterna kanske inte tror att det finns något att stjäla i en buss som ser ut så här, skrattar Marie.

Men de senaste fyra åren har paret Åsell kommit på att man kanske inte behöver flänga omkring på vägarna hela somrarna.

– Vi upptäckte av en slump det här paradiset utanför Östersund och ställde oss här för att tillbringa några dagrar av vår semester på Sandviken. Vi blev kvar hela sommaren och kom hit nästa och nästa ...

– En av de första kvällarna vi bodde här kom campingens ägare Göte Svensson ner till oss och undrade vilka filurer vi var. Han tyckte nog inte att vår buss passade riktigt in i miljön. Men när jag talade om att jag var kock och att jag gärna kunde hjälpa till på Sandvikens kafé så var vi mer än välkomna och nu byter vi tjänster med varandra. Vi får stå här mot att jag passar kaféet någon gång då och då. Samtidigt har Tommy hjälpt till att renovera Sandvikens brygga. Det är skönt för oss att ha något att pyssla med, säger Marie.

Men trots att Marie och Tommy tycker att de bor i paradiset finns det några som stör friden.

– Vi har bamseråttor alldeles utanför bussen och finns det något jag är rädd för så är det just råttor. Vi har laddat vår råttfälla med grillad korv och hittills har vi fångat sex storråttor. Nu var det några dagar sedan jag såg någon, så med lite tur har vi tagit kål på allihop som fanns här.

Vad gör ni annars hela dagarna när ni bor på campingen?

– Nu har vi tagit hit vår båt som ligger här strax utanför. Vi har våra cyklar så vi kan ta oss snabbt till stan om vi vill och jag har även en moped här om jag vill ut och åka.

Har ni allt ni behöver i bussen?

– Eftersom den är elva meter lång så finns det bra med utrymmen i den. Tommy har monterat både dusch och toalett och vatten tar vi från sjön. Vi kör kylskåpet på gasol så det behövs ingen el. Vi kan inte ha det bättre.

Ni har aldrig funderat på en ny lack på bussen?

– Funderat har vi gjort många gånger. Men det kostar rätt mycket. Jag skulle vilja ha den silverfärgad.

Någon gång i veckan tar Marie bilen och åker en sväng till Ede för att klippa gräset, tvätta och sortera posten.

– Men så fort det bara går så åker jag tillbaka till Sandviken.

Marie ber mig att skriva om trafiken på vägen utanför campingen.

– Här skulle polisen kunna tjäna hur mycket pengar som helst Det ska vara 50 kilometer i timmen här, men många bilister kör 100 och kanske fortare.

Vad gör du och Tommy på vintern?

Vi har drivit Almåsas skidanläggning i många år. Den håller på att säljas i dagarna, men Tommy och jag kommer att jobba vidare på den även sedan anläggningen fått ny ägare.