Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tar vinsterna

Två miljarder kronor. Så stor vinst gjorde de 15 största privata aktörerna inom vården och skolan på våra gemensamma skattemedel förra året.

Två miljarder kronor motsvarar lönekostnaden för cirka 5 000 heltidsanställda sjuksköterskor.

När välfärden privatiseras så är det de stora vård- och skolkoncernerna som tar åt sig av godbitarna.

Störst av dem alla är Carema, som 2009 fick 5,4 miljarder av svenska kommuner och landsting för att bedriva vård och omsorg, och gjorde samtidigt en rörelsevinst på 315 miljoner kronor.

Attendo Care var dock det vårdbolag som hade störst vinstmarginal i fjol: 9,7 procent . Totalt fick Attendo 3,3 miljarder kronor av våra skattepengar, varav 315 miljoner gick till ren vinst.

När det gäller friskolekoncerner så stod Academedia för den största tillväxten och hade en omsättning på 2,1 miljarder kronor. Vinsten låg på 180 miljoner, vilket är en fördubbling från året innan.

Elva av den 15 största koncernerna ägs av riskkapitalbolag. Dessutom utnyttjar många av dessa bolag skatteparadis för att komma undan skatt på vinstpengarna, däribland. Attendos, Caremas, Capios, och Academedias ägare.

De privata aktörerna vädrar nu morgonluft sedan borgarregeringen infört lagen om fri etableringsrätt inom primärvården. Får Alliansen fortsatt maktinnehav kan denna lagstiftning också komma att tillämpas på andra vårdområden, som äldrevård och specialistvård.

Med dessa fakta på bordet kanske det inte är så svårt att förstå varför vi i Vänsterpartiet vill skapa världens bästa välfärd, utan privata vinster.

Stefan Konradsson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel