Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tar jazzen till Glöte

I slutet av veckan blir det trad- och swingjazz i Glöte, med doft av New Orleans. Tack vare paret Birgitta Bergström och Osvald Jernström.

– Det viktigast är att folk kommer och diggar och njuter, säger Birgitta.

Entusiasmen hos Birgitta och Osvald är det inget fel på när de beskriver "Jesse´s New Orleans Band".

– Det är musik från 20 och 30-talet. Riktig gladjazz som var dåtidens dansmusik. Inget av den här moderna jazzen som folk kan uppleva som lite svår, säger Osvald Jernström.

Paret såg bandet för första gången på en jazzfestival i Askersund och har sedan sett flera konserter med jazzmusikanterna, bland annat på somrarnas skärgårdskryssningar utanför Stockholm. Redan för flera år sedan väcktes idén om att bjuda in "Jesse´s New Orleans Band" till Glöte och strax efter jul gjorde Birgitta slag i saken och ringde upp kapellmästare Jens "Jesse" Lindgren.

Han visade sig vara med på noterna. Bandet hade redan en spelning bokad i Storkyrkan Östersund på lördagen, så ett besök i Glöte fredagen innan passade som hand i handsken.

– Det blir gamla populära melodier, blues, marscher, någon ballad, ungefär som om du skulle gå in på en klubb i New Orleans och lyssna någon kväll, säger Jens "Jesse" Lindgren

Birgitta Bergström har en önskelista, kommer ni att spela några av hennes låtar?

– Ja när vi träffades la hon fram en lista med låtar, i princip hela konserten. Riktigt så blir det ju inte, vi har ju en repertoar som vi kör, men några av hennes favoriter får vi med, skrattar han.

Paret Bergström/Jernström tar hela den ekonomiska biten av arrangemanget. Någon vinst räknar de inte med.

– Nej, det blir nog snarare tvärtom. Men jag tycker det här ska bli så kul, rent utsagt. Det viktigaste är att folk kommer och diggar och njuter och tycker att det är roligt, säger Birgitta Bergström.