Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De synar tillgängligheten i stan

Åtta sommarjobbare inom Östersunds kommun har fått det viktiga uppdraget att syna butiker och andra offentliga lokaler ur tillgänglighetssynpunkt.

Annons

Arbetet har utgått från centrala stan, men även Frösön och Brunflo har sommarjobbarna hunnit med i sina undersökningar. Resultaten hamnar sedan in tillgänglighetsguiden som ligger ute på kommunens hemsida.

Sofia Sanchez, Johanna Hjelm, Emil Portlid och Chris Hermansson är fyra av sommarjobbarna som utför undersökningarna.

– Vi besöker butiker, restauranger, kaféer, frisörer, banker och myndigheter. Ja, i princip alla lokaler som är öppna för allmänheten, säger de.

Det är valfritt för butikerna att delta, men gensvaret är överlag positivt.

– Många tror att vi bedömer tillgängligheten enbart för rörelsehindrade men vi bedömer även för dem som är allergiker, hörsel- och synskadade, säger Johanna Hjelm och visar det förtryckta undersökningsformuläret som tar upp allt från svängrum i lokalen till akustik och eventuell handikappanpassad toalett.

Inne på butiken Hamm & Nilsson är Bosse Byström positiv till undersökningen och Sofia Sanchez och Johanna Hjelm synar vant igenom lokalen.

– Det är lätt att ta sig in och det är ganska bra svängrum i lokalen. Och skyltningen är bra, svart text på röd botten eller vit text på svart botten, säger Sofia Sanchez.

Hamm & Nilsson samt grannbutiken Rut med flera fick för något år sedan en ramp från gågatan upp till butikernas entréer.

– Tidigare fick kunder med rullstol eller permobiler ta sig in bakvägen, vilket inte kändes så bra. Nu kan de rulla in i butiken själva och handla, vilket de glatt gör, säger Bosse Byström.

Tjejernas undersökning fortsätter sedan inne på Interflorabutiken vid Stjärntorget. De mäter genast dörröppningen. En entré bör vara minst 83 centimeter bred, denna är 93 centimeter.

Eftersom hela Stjärntorget sluttar har butiken en trappavsats i lokalen, ett hinder för rörelsehindrade eller dem med synproblem konstaterar tjejerna.

– Men det är tydligt utmärkt med varningstejp och en skylt, säger de.

– Trappsteget är en nackdel. Lokalen hade en ramp tidigare, men det var svårare för folk. De som har svårt att gå brukar klara trappsteget bra och vi hjälper alltid till om någon behöver hjälp, säger butiksägaren Linda Björk.

Sofia Sanchez och Johanna Hjelm har även noterat att det finns några ställen längs gatorna i stan där det är lätt att snubbla.

– Vi har noterat dem och tänker redovisa det till kommunen så att det kan åtgärdas, säger de.