Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De svårast sjuka drabbas

Annons

Det har varit ansträngt i hälso- och sjukvården i sommar. Men för många sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor är det sommar året runt. Och då menar vi inte sol, bad och sköna dagar. Det handlar om brist på våra professioner, skriande brist på specialistsjuksköterskor, underbemanning och dålig arbetsmiljö. Ytterst drabbar det dem vi är till för stora som små patienter.

I sommar har vi sett hur cancersjuka barn tvingas resa till andra landsting för att få sin livsviktiga cellgiftsbehandling. Bristen på specialistsjuksköterskor gör att både cancersjuka barn, deras syskon och föräldrar slits upp ur sin vardag. Det är inte bara ett glesbygdsproblem utan drabbar även familjer i storstadsregioner som Stockholm. Det har heller inte gått att hålla vården till ett landsting utanför det egna utan bristen på barnsjuksköterskor har gjort att familjer tvingas flacka runt när de befinner sig i den mest utsatta av livssituationer.

När det saknades personal till 90 turer under semesterperioden på ett par vårdavdelningar på Centrum Medicin på Östersunds Sjukhus var det bl a sjuksköterskor som fick täcka upp och avstå sina semestrar. Därtill behövde de arbeta dubbelpass och extrapass för att täcka vid korttidsfrånvaro.

Exemplen är många och problemet ett faktum!

Oavsett vilka partier som vinner valet och hur konstellationerna ser ut i riksdag, regering, kommuner och landsting finns Två måsten i vårdpolitiken för att patienterna ska få den trygga och säkra vård de har rätt till. Ett är att säkra kompetensförsörjningen och två att hålla samman vården för varje person. Vårdförbundet har dessutom en modell för hur vi ska få flera specialistsjuksköterskor. För att garantera en jämlik vård är det nödvändigt med en nationell reglering för akademisk specialisttjänstgöring. Det vill säga utbildningsanställningar för de som utbildar sig till specialistsjuksköterskor.

I dag tar det i genomsnitt 19 år för en specialistsjuksköterska att tjäna in sin utbildning. För skolsköterskor lönar det sig aldrig. Under en 20-årsperiod har antalet specialistsjuksköterskor sjunkit med 20 procent samtidigt som vården blir alltmer avancerad. Det är hög tid för politiker och beslutsfattare att ta frågan om patienternas säkerhet på allvar.

Vårdförbundet har länge pekat på den alarmerande bristen på specialistsjuksköterskor. Det är glädjande att vår idé om akademisk specialisttjänstgöring inom ramen för kollektivavtal för sjuksköterskor snart blir verklighet i både Kalmar och Västerbotten. Det är en vinst både för anställda, arbetsgivare och patienter. Nu hoppas vi att andra landsting följer efter och att vi får en nationell reglering av akademisk specialisttjänstgöring för våra professioner. Då blir vården smartare, tryggare och säkrare för stora som små patienter. Något annat är egentligen helt oacceptabelt.

Barbro Englesson, Vårdförbundet avdelning Jämtland

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel