Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De suktade efter fartrekord

För andra året i rad arrangerades Speed Weekend i Funäsdalen. Förra året höll man till på Funäsdalssjön, i år hade tävlingen förflyttats till Ljusnedalssjön.

Arrangemanget började i torsdags och under finaldagen – lördagen – samlades upp mot 1 500 personer i publiken.

Speed Weekend är en motortävling där man försöker sätta fartrekord på is genom att mäta en snitthastighet på en kilometer, ”den flygande kilometern”. Arrangörer är Landracing.se, ett gäng motorentusiaster som vill utveckla och prova nya grepp inom svensk motorsport och event.

– Vi har haft jättefina dagar, i går sken solen hela dagen och det har varit mycket folk. Tävlingen har en mycket högre nivå i år än förra året. Det har varit ett 80-tal deltagare som tävlar i 39 olika klasser. Den här tävlingen är öppen för alla typer av fordon som vill sätta fartrekord på is, säger han.

Kvalen till SM-finalen började redan på torsdagen och fredagen med skiftande väder. Fredagen bjöd på soligt vårväder medans det under lördagen var snöblandat regn och mulet.

Micke Nygårds ifrån Mora försökte inför finalen få i gång sin HD – en easy rider kopia. Den har startat under flera dagar men nu får han typiskt nog inte i gång motorn.

– Jag brukar åka med den på somrarna. Nu har jag satt på dubbar och rustat den för vinterkörning, säger han.

Fartrekord är inget han satsar på.

– Jag är nog för rädd om mitt liv, men det kanske är något för min son, säger han.

Per Bäckman från Malung kör en Altred, ett avlångt fordon med motor och en massa rör. Den kommer upp i hastigheten 197 km/t.

– Vi siktar på att komma över 200 km i timmen i dag, säger han.

Vad är tjusningen med snabba bilar , undrar en oförstående.

– Ja, vad är tjusningen med sex...? Man måste nog åka med för att förstå det, säger han och skrattar.

Sven Inge Pettersson från Åtvidaberg sitter och väntar på att få brassa i väg i sin Saab 93 från 1959 med 100 hästkrafter. Den går i 134 km/t och än så länge är han snabbast i sin klass, 20 km i timmen snabbare än sin konkurrent.

– Jag var med i fjol och då var det kallt och lätt att köra, säger han.

Det är regn i luften och moddigt på sina ställen på isen. Arrangörerna försöker hyvla till underlaget.

En av arrangörerna, Glenn Ocklund, är nöjd med dagarna trots den olycka som hände under lördagen.

– Vi har största möjliga säkerhet under tävlingarna men tyvärr kan sånt här hända ändå och det är väldigt tråkigt, säger han.

Det var vid lunchtid på lördagen som en bil skenade i ett fartrekordförsök. Föraren miste kontrollen över fordonet och färden slutade i en snövall. De två personer som befanns sig i bilen klarade sig oskadda men fördes ändå till sjukvård för kontroll. En utredning av bilen och olycksplatsen ska nu göras för att försöka utröna vad som gått fel.