Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De sträcker ut en hand i det tysta till flyktingar

Frivilliga som vill stärka banden till flyktingar träffades i Krokoms kyrka på måndagskvällen.

Ute i byarna finns personer som jobbar på i det tysta för att underlätta flyktingarnas vardag.

– Vi får tusenfalt tillbaks, säger Ingrid Olsson som varit med och dragit i gång ett språkcafé i Föllinge.

– Språkcaféet har betytt väldigt mycket för flyktingarna. De har varit väldigt angelägna om att få skriva och prata svenska men vi behöver hjälp med att strukturera språket på olika nivåer.

– Vi skulle behöva tillhandahålla läsmaterial på rätt nivå, det ska vara bra men inte för avancerat läsmaterial, säger Ingrid Olsson.

Representanter från Krokoms kommun och Migrationsverket siktar på att stötta frivilligarbetet och ville veta hur det kan göras bäst.

Det framkom att på Föllingegården finns inget internet och 50 boende som Migrationsverket placerat där samsas om en TV. Hittills har kontakterna mellan frivilliga på orten, och ledningen för Föllingegården, inte lett framåt.

Från Migrationsverkets sida hävdas att de inte kan göra speciellt mycket i frågan om utrustning på ett boende.

– Internet är inget krav som Migrationsverket har på ägare till fastigheter som hyrs ut, enligt Camilla Lundin, boendeansvarig på Migrationsverket.

I Alsen har det också varit problem för flyktingar som inte kunde kommunicera med sina närmaste. Maria Eriksson berättade att man på frivillig väg fixade bredbandet genom att gå förbi Krokomsbostäder; som inte kunde ordna bredband och den router som behövde inköpas för några hundralappar.

I nuläget har Migrationsverket cirka 250 personer i boenden i Krokoms kommun. Laxsjö är senaste orten där boende ska öppnas för asylsökande, vilket sker i veckan. Sedan tidigare finns placeringar i Skärvången, Föllinge, Kaxås, Änge, Alsen och Trångsviken.

– Det är otroligt vad byarna svarat upp och hjälper till, säger Mimi Finnstedt i nätverket Vänner utan gränser.

– Engagemanget har varit fantastiskt med skidåkning, fiske och språkcafé som några exempel, säger Camilla Lundin på Migrationsverket.

Men bostadsproblemet kvarstår.

– Trots att folk har uppehållstillstånd bor de kvar hos oss. Det är svårt för kommunerna att få loss boenden, säger Joakim Larsson på Migrationsverket.