Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De stöttar sommarakademin i Lillhärdal

På fredag inleder internationellt erkände fotografen Anders Petersén sommarakademin i Lillhärdal. Den 2 juli bjuder han på en inblick i sitt livsverk.

Denna vecka ges festivalen Mittkulturen i Lillhärdal där Härjedalens kulturcentrum ordnar flera internationella gästspel. Men redan nu på fredag, den 28 juni, inleder kulturcentrat sin sommarakademi med flerfaldigt prisbelönade fotografen Anders Petersen som bland mycket annat varit professor på Högskolan för film och fotografi i Göteborg och ställt ut i såväl Europa som Asien och USA.

– Han ska ha en stor retrospektiv utställning i Paris i år, säger Andreas Hoffman. 

Alla workshopledare håller också en föreläsning, liten konsert eller ett samtal som är öppet för allmänheten. Den 2 juli talar Anders Petersen om sitt arbete och visar en mängd av sina fotografier. 

När kulturcentrat presenterade sommarprogrammet tidigare i vår var tanken att workshops från två konstformer skulle löpa parallellt och interagera, men där har man nu landat på en workshop åt gången på grund av svårigheterna att hitta finansiering. Nu är det klart att Nordiska kulturfonden går in och stöttar Sommarakademin på Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal. 

– De ser betydelsen av vad vi gör, säger Andreas Hoffman.

Workshops med streetdansaren Yared Cederlund alias Razzle Dazzle, isländska kompositören Anna Thorvaldsdottir, elektronisk musik med norske musikern Erik Wöllö och jazzimprovisation med färöiske Kristian Blak följer under sommaren i ett program som tar höjd. Temat för sommarens akademi är bark. 

– I år kommer de flesta av studenterna från Sverige och Storbritannien, säger Andreas Hoffman.

Vid fjolårets invigningshelg uppträdde beatboxartisten Hyperpotamus – i sommar är han bokad till Stockholm Fringe Fest. En av sommarens utställningar i Lillhärdal, The Bikini Club av konstnären Veronika Psotkova gör också ett stopp i Stockholm:

– Den tjeckiska ambassaden frågade om de kunde få visa den på Kulturhuset i Stockholm, säger Flavia Devonas. 

– Det är det här som entreprenörskap inom kulturen också handlar om, att ha känslan för vad som ligger i luften, säger Andreas Hoffman. 

Bikiniklubben består av sex övernaturligt stora kvinnofigurer vars fysik ligger närmre den oförskönade verkligheten än det mediala idealet. Skulpturernas tunna ståltrådsskal skiftar nyans i dagsljuset och ger skulpturerna ett levande och naturligt intryck. Bikiniklubben ges på taket, dessutom blir det saunaklubb i teatern. Vernissage i andra halvan av juli, tidpunkten är beroende av översvämningarna i Prag som försenat tidigare utställningar.