Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ställer ut i tvättstugan

/
  • Foto: Håkan Luthman
  • Tavlor på klädstrecken – ja, varför inte? Johanna Bahlenberg, till höger, var först att ställa ut i tvättstugagalleriet. Östersunds konstskolas föreståndare Helena Bourges stöttar ambitionen att hitta nya rum för konsten.

Tvättstugan på Regementsgatan 17 är bokad i advent. Av tredjeårseleverna på Östersunds konstskola, som använder lokalen som galleri.

Annons
Två söndagar har det varit full aktivitet i tvättstugan, som ligger i fastighetens gatuplan. Första advent visade Johanna Bahlenberg bildspel och måleri. Andra advent stod Anki Hallqvist och Ylva Hagerlind och målade i lokalen, för att sedan hänga upp sina verk i det lilla skyltfönstret ut mot gatan.
- Vi vill göra en konsthappening, skapa en ny mötesplats och nå en annan publik än den som vanligen går på konstgallerier, säger Ulrika Nyman.
Hon bor i huset och var den som kläckte idén till projektet.
Och nästan alla de övriga i Östersunds konstskolas tredje årskurs hängde på. De tyckte att det var en lagom galen och mycket bra idé.
Konstskolans föreståndare Helena Bourges tycker att projektet ligger väl i linje med kursplanen för skolans tredje årskurs, som är ny för i år:
- Det ska vara tillåtet att prova galna grejer för att komma vidare.
- Vi vill uppmuntra eleverna att jobba i projekt och hitta samarbetsformer sins-emellan.
Den gamla myten om den ensamme konstnären som iförd basker står och målar helt solo i sin ateljé gäller inte längre, konstaterar Helena Bourges.
- Samtidskonsten är baserad på nätverk. Och man kan nog säga att nätverkande är Östersunds styrka som konststad. Här har vi lite koll på varandra och här finns en fin energi.
Ulrika Nyman berättar att det varit bra tillströmning av besökare under de två söndagar som tvättstugan hittills varit öppen. Många nyfikna har knackat på, kollat in konsten och bjudits på glögg och pepparkaka. Medan tvättmaskiner och torktumlare snurrat.
När LT hälsar på i tvätt- stugan kommer Monica Arnström, som är hyresgäst i huset, in för att ladda om maskinerna.
- Det här är ju jättekul, säger hon.
Skulle du vilja att det var konstutställning här jämt?
- Jaha, bara man får komma åt att tvätta så får det gärna bli permanent.
Fotnot: Tvättstugan är öppen ytterligare två söndagar. Nu på söndag, tredje advent, är det Madeleine Rudbeck som ställer ut. Fjärde advent är det Andreas Björk och Andreas Jonsson.

Mer läsning

Annons