Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De som vill måste få folkomrösta

Säga vad man vill om EU – och det gör många. Unionen har i alla fall en väldig fördel, och det är att den så länge lyckats hålla en destruktiv och farlig nationalism stången. EU är den så här långt effektivaste lösningen mot 1914 års problem. Det som då slutade i världskriget. Frågan hur länge EU ska hålla samman är öppnare än på länge. Stora problem är både extremhögerns framväxt och det faktum att så få av de europeiska ledarna vågar ta strid mot den nationalistiska vågen genom att vårda det gemensamma.

Hur som helst utmanas EU nu av nationalister som visserligen inte känns speciellt farliga, men som ändå kan skapa problem.

I Skottland hålls 18 september en folkomröstning om Skottland ska förbli en de av Storbritannien eller ej.

80 procent av de som bor i Skottland känner sig som skottar. Men det mesta tyder ändå på att det blir en majoritet för att behålla banden. För detta talar praktiska ting som det brittiska pundet och en trehundraårig gemensam historia.

Om den brittiska högerregeringens hot om en folkomröstning om EU-medlemskapet mest handlar om populism och partitaktik, så menar jag att samma regerings godkännande av folkomröstningen i Skottland är föredömlig.

I det än så länge spanska Katalonien är en ny folkomröstning också på gång. Den nionde november väntas katalanerna rösta. Här är problemen större, för den spanska regeringen säger nej. Både höger och vänster är här ense.

Fast den nyvalde socialistledaren Pedro Sànchez öppnar ändå för att förvandla det relativt centralstyrda Spanien till en federal stat, för att på det viset möta folkomröstningskravet. Frågan är om ens det räcker.

Den katalanska regeringen stöds av katalanska nationalister från både höger och vänster, när de går vidare i sin planering.

Efter ett resultatlöst möte mellan Kataloniens Artur Mas och premiärminister Mariano Rajoy i Madrid står planerna på en folkomröstning fast.

Jag ser inget värde i att skottar eller katalaner får full självständighet. Europa behöver färre gränser inte fler. Lika säkert är att alternativet att med våld hindra en sådan utveckling borde vara otänkbart i alla länder. Inte minst efter att vi sett hur dåligt ledarskap i Ukraina fött ett fullständigt onödigt inbördeskrig.

Om Katalonien vill folkomrösta, så måste de få folkomrösta. Något förhandslöfte om EU-medlemskap kommer varken skottar eller katalaner att få.

Att det kan ta tid visar inte minst läget på Cypern som inte borde ha släppts in utan att frågan om det turkcypriotiska Nordcypern var löst. Men på sikt kan Skottland och Katalonien knappast hindras att komma med i EU.