Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De som dopar sig vet mer om preparaten"

Anabola steroider har blivit allt vanligare bland "vanliga" tonåringar.

Nu söker landstinget pengar från den nya Folkhälsomyndigheten för att bekämpa problemet.

– Det handlar bland annat om lära de som jobbar med det här hur man ser och upptäcker att någon är dopad, säger Alf Lerner, verksamhetsansvarig inom landstingets primärvård.

Under det senaste året har det förebyggande arbetet mot dopning med anabola androgena steroider, AAS, fått en allt mer framträdande plats i hela landet.

För några veckor sedan presenterades nyheten att flera lokala gym i Östersund gått med i ett nätverk mot dopning – 100 procent ren träning i Jämtlands län.

Nu söker landstinget pengar till ett treårigt projekt mot dopning från Folkhälsomyndigheten. Totalt 750 000 kronor ska gå till att finansiera en deltidsanställd. Projektet kommer bland annat att utbilda personal som ingår i nätverket mot dopning.

Alf Lerner, verksamhetsansvarig för landstingets primärvård är den som skickat in ansökan.

– Med det här projektet vill vi försöka genomlysa det här med dopning. Generellt så handlar det om att få lärdom och öka kunskapen.

Hur ser problemet ut i dag?

– Det är ett problem det vet alla. Tanken är att man först ska kolla hur det ser ut på gym och träningsanläggningar. Sedan ska vi arbeta med utbildningsinsatser. Som vilka och vad man ska titta efter.

Landstingets bidrag är att en läkare ska jobba med projektet på 20 procent under tre år.

Varför ryms inte det här antidopingarbetet inom den vanliga hälsovården?

– Det finns inte pengar över huvud taget till sånt här inom den vanliga vården.

Alf Lerner tycker att kunskapsnivån i dag generellt är låg när det gäller anabola androgena steroider.

– I dag så vet de som dopar sig mer om de här preparaten än de som jobbar med dem. Det ska vi ändra på.