Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De söker trygghet i Svenstavik

De flydde från krig och misär.

Utan sin familj anlände de till ett helt främmande land.

Nu försöker de unga männen skapa en trygg bas i Svenstavik.

Annons

Sedan drygt en månad tillbaka tar Bergs kommun mot ensamkommande flyktingbarn. Enligt ett avtal med Migrationsverket finns möjlighet för tio barn och ungdomar att bo i Svenstavik samtidigt.

– Den första september öppnade vi verksamheten. Nio dagar senare var det fullt, berättar samordnaren Ylva Karlsson.

De tio unga flyktingarna som bor i Svenstavik just nu är alla pojkar mellan 15 och 17 år. De bor två och två i egna lägenheter och kommer från Afghanistan, Jemen och Somalia.

I lägenhetskomplexet där de bor finns även en personallägenhet där det finns vägledare och socialsekreterare på plats dygnet runt.

– Här samlas pojkarna för att äta, umgås och titta på tv. Maten lagas av killarna tillsammans, men tanken är att de längre fram ska få ta ansvar för matlagningen i sina respektive lägenheter, säger Ylva Karlsson.

Två av pojkarna som bor på det nyöppnade boendet är Basir Hakimi och Danial Husseini. De är båda från Afghanistan och delar på en trerumslägenhet. De känner inte varandra sedan tidigare, men har en liknande historia.

– Vad vi än diskuterar landar alltid samtalet i Afghanistan, säger Danial.

De båda pojkarna flydde under svåra förhållanden från sitt hemland och hamnade till slut i Sverige. Och de båda var tvungna att lämna Afghanistan ensamma – utan sina familjer.

– Jag har inte sett min mamma och min syster sedan i våras. Jag vet inte var de är i dag, säger Danial Husseini.

Om han får veta var familjen befinner sig kommer han att jobba hårt för att återförenas med dem.

– Självklart saknar jag dem. Jag vill att de ska vara här, säger han.

Dagarna spenderar Basir Hakimi, Danial Husseini och de övriga pojkarna på boendet i skolan. Hittills har de hållit sig mest till varandra, men i takt med att språkkunskaperna blir större hoppas pojkarna på att få fler svenska vänner.

– Alla är mycket trevliga här. Men än så länge är det svårt att prata med alla eftersom vi bara kan ett par ord svenska, säger Basir Hakimi.

Tidigare i veckan var det öppet hus på boendet och alla som ville fick kolla hur pojkarna har det. Samtidigt utlystes en namntävling på det nyöppnade boendet.

– Vi ska alla tillsammans, både ungdomarna och personalen, bestämma vad boendet ska heta, säger Ylva Karlsson.

Tanken är att de tio pojkarna i Svenstavik ska bo på boendet tills de fyller 18 år eller är mogna att flytta till en egen lägenhet. Samtidigt väntar de alla på ett svar om sin framtid i Sverige. Ingen av dem har ännu uppehållstillstånd.