Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De söker smakerna som vinner SM i mathantverk

SM i mathantverk pågår på det tidigare F 4-området.

17 jurygrupper smakar och doftar sig fram bland 500 produkter för att hitta vinnarna.

Annons

– Ju mer du jobbar med rena råvaror desto mer kan du få fram ur dem, säger Birgitta Sundin som håller i SM-tävlingen.

Kenneth Rensbo, Ytterån, deltar med lufttorkade charkprodukter och är i tävlingen för första gången.

– De säljer bra på marknader men jag vill även ha utlåtanden från branschfolk för att utvecklas.

– Det är en gammal tradition jag för vidare med förfinad teknik. Jag åkte på kurs i Norge för att lära mig lufttorkning på rätt sätt, säger Kenneth Rensbo som har premiär för sitt nya slakteri på gården Ytterån i veckan.

SM-tävlingen på Frösön har 100 fler produkter än vid förra årets tävling i Stockholm. Ett 20-tal fler företag är anmälda. Eldrimner arrangerar.

Jurygrupperna bedömer 37 klasser. I varje jury ingår en expert, en kock och även konsumentledet är representerat.

– Det är ett intensivt och hårt arbete att sitta i en jury här. För att rensa smaklökarna äter de äpple och ljust bröd emellanåt, säger Birgitta Sundin.

• Är det någon produkt som det förekommer mer av i årets tävling?

– Det är väldigt mycket marmelader och sylt i år. En ny klass är hantverkstillverkat smör från olika delar av landet, säger Birgitta Sundin.

– Restauranger som vill ha en egen profil har nosat sig fram till det som en värdefull produkt.

I frågan om dryck så är glögg en stor produkt hos småskaliga producenter. Kravet för att vara med på mässan är produkterna ska vara hantverksmässigt gjorda. Många deltagare är verksamma på gårdsnivå och i bymejerier.