Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De smyckar årets gran

/
  • Än är det sommargrönt runt rådhuset, men Liselott From och Anna Erlandsson har länge haft vintern i tankarna. När deras julgran invigs på första advent kommer förhoppningsvis rådhusplanen att vara snötäckt. Foto: Håkan Luthman

Två lokala konstnärer, Anna Erlandsson och Liselotte From, ska smycka granen vid Rådhuset i år.

Annons

Det är tredje året i rad som Lions club Brunkullan genomför projektet med välgörenhetsgranen, som är varumärkesregistrerad som ”Sveriges Julgran”. I går presenterade brunkullorna kvinnorna som ska göra det konstnärliga jobbet.

Efter Lena Linderholm och Anders Hultman är det Anna Erlandsson, tecknare och Guldbaggebelönad animatör från Rödön, som fått i uppdrag att skapa den litografi som säljs och lottas ut till företag och privatpersoner.

Med inspiration från Annas konstverk kommer Liselott From att ta fram dekorationerna som ska sitta i granen och sedan ljussätta den.

Liselott har skött ljussättningen även de två tidigare åren, och hunnit lära sig en del på vägen. Framför rent tekniskt.

– Det är lite speciellt att ljussätta den här stora granen. Den ska stå så länge och det krävs att belysningen är rejält förankrad för att klara vintervädret, säger hon.

– Det brukar bli storm kring nyårshelgen och när det blåser som mest har jag åkt in och kollat att ljusen sitter kvar. Men hittills har det gått bra.

2007 års gran hade blå belysning. 2008 var ljuset rött. I år blir det en ny färg, men Liselott avslöjar inte vilken.

Anna Erlandsson ser det som ett stort hedersuppdrag att få vara med och smycka rådhusgranen.

Hon har den senaste tiden jobbat mycket med kor som motiv, och jag frågar om det blir kor som ska hänga i granen också.

– Nej, det blir det inte. Det blir djur, men andra sorters djur – befintliga och obefintliga, säger hon.

Precis som Liselott är Anna inte nybörjare i granbranschen. Hon var med och smyckade ett av bidragen i julgranstävlingen på Jamtli häromåret, och gjorde då en gran i rosa dräkt av tyll.

– Den hade jag hemma i vardagsrummet sen. Familjen tyckte mycket om den. Utom mamma, som vägrade att fira den julen hos mig, säger hon och skrattar.

Mer läsning

Annons