Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De smiter undan studieskuld på 1,3 miljoner

Nästan 1,3 miljoner i skulder. Det är summan av vad sju stycken före detta studerande jämtar, bosatta utomlands är skyldiga CSN för uteblivna inbetalningar på deras lån.

LT har tidigare berättat om den granskning som CSN gjort av studielåntagare bosatta utomlands. 1700 svenskar som är bosatta utomlands har skulder hos CSN som de inte betalat av då de enligt skatteverket inte har någon inkomst.

Av dessa 1700 personer är sju stycken folkbokförda i Jämtland. Den totala skulden hos dessa sju personer är 1 287 952 kronor.

Sedan i våras har CSN jobbat med att hitta uppgifter om de 1700 personerna. Resultatet har visat att många av de som är bosatta utomlands arbetar och har inkomst, trots att CSN inte har haft några uppgifter om detta.

– De alla flesta som vi söker har betalningsförmåga. Sedan finns de förstås de som inte har möjlighet att betala något, men då prövas också deras rätt till nedsättning av återbetalning, säger Linda Jansson, chef för CSN:s inbetalningsenhet.