Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De skyldiga kan få betala höga skadestånd

Trots att de misstänkta för Lövstabranden är minderåriga kan de bli skadeståndsskyldiga.Totalt kan slutnotan komma att landa på miljonbelopp.

Annons

Exakt hur mycket skadorna efter branden vid Lövstaskolan kommer att kosta är i dagsläget inte känt. Men allt tyder på att det i slutändan kommer att röra sig om miljontals kronor.

Kommunen, som äger Lövstaskolans lokaler, var under gårdagen i kontakt med sitt försäkringsbolag. Enligt fastighetschef Jan Högberg kommer saneringen av Lövstaskolan att påbörjas så fort som möjligt. Hur mycket restaureringen kommer att kosta är inte fastställt.

– På onsdag ska vi ha en längre sittning, därefter får vi se, säger Jan Högberg.

Kommunens självrisk är 10 basbelopp, vilket motsvarar drygt 400 000 kronor.

I slutändan kan det bli så att de barn som misstänks ha orsakat den omfattande branden blir sittande med hela slutnotan – trots att de är minderåriga.

– Även om någon under 15 år inte kan ställas inför rätta vid domstol kan de bli skadeståndskyldiga, säger Marit Åkerblom, rådman vid tingsrätten i Östersund.

– Om det handlar om riktigt små barn och det konstaterats att föräldrarna inte sett efter dem ordentligt, kan de bli skadeståndsskyldiga, fortsätter hon.

Annons