Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De skrek att de skulle döda mig"

Det var rena tillfälligheter att 23-åringen inte dödades när han blev utsatt för en knivattack i slutet av mars.
Det hävdar åklagare Emil Westlin som ville få de tre misstänkta dömda för försök till mord när fallet togs upp i Östersunds tingsrätt på måndagen.

Rådman Marit Åkerblom ledde tingsrätten under förhandlingen där tre män, 19, 20 och 24 år gamla, åtalades för att enligt åklagare Emil Westlin med kniv försökt mörda en 23-årig man tidigt på söndagsmorgonen 30 mars.

Under rättegången fanns familjer till både de misstänkta och den knivhuggne 23-åringen på plats i publiken.

Att de tre männen varit på plats och väntat på 23-åringen utanför en lägenhet tidigt på morgonen kunde alla parter vara eniga om. Men därefter gick det mesta isär.

– Vi skulle ju bara prata, sade 19-åringen när det var hans tur att berätta.

– Är det därför ni går ut och gömmer er då (bakom ett cykelskjul), replikerade åklagare Westlin med viss syrlighet.

Åklagare Westlin hänvisade under rättegången till en SMS-konversation som 19-åringen haft med sin pappa och där skrivit att han låg och väntade utanför lägenheten där 23-åringen befann sig. Ett telefonsamtal till en bekant som 19-åringen gjort och som LT berättat om tidigare spelades också upp.

I samtalet så tycks 19-åringen med skratt i rösten, berätta om hur han planerade att "slå tillbaka" mot 23-åringen. Men det var bara skryt enligt 19-åringen.

– Där säger jag en massa. När jag kom ner till Stockholm berättade jag en massa för nära och kära. Och som de ville göra. Men det är inget jag ville göra mot 23-åringen, lovade 19-åringen under rättegången.

Två av de tre har en tidigare historia med 23-åringen. I en annan rättegång som hölls den 15 maj så var det 23-åringen som stod åtalad för olaga hot och misshandel. Där kommer dom den 28 maj.

Det var också något de tre männens advokater tog upp i olika stor utsträckning. Problematiskt för de tre männen är också att de lämnat olika uppgifter under polisförhör jämfört med vad de sa under rättegången.

Advokat Jan-Åke Nyström, som representerade 19-åringen, hade en förklaring till det.

– Det är fullt naturligt när man som min klient blir rädd.

Åklagare Westlin yrkade på sex års fängelse för 24-åringen som också är den som erkänt att han höll i kniven när 23-åringen kom ut från lägenheten.

De två andra tilltalade vill han se något kortare straff för på grund av deras lägre ålder.

Alla tre släpps nu ur häktet i väntan på dom som kommer den 4 juni.