Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De skär upp strömming på lektionstid

Eleverna på Mörsils skola hjälper Uppsala universitet med forskning om strömming.

På onsdagen hade läraren Petra Törnlöf tillsammans med kollegan Malin Glantz dukat fram skalpeller, t-sprit, provrör och en stor frysbox med strömming för sjundeklassarna på Mörsils skola.

Uppgiften – att ta små prover från strömmingarna och skicka dem till Uppsala universitet.

– Det är ett nationellt projekt där man kartlägger hur många sorters strömming och sill det finns i Sverige, säger Petra Törnlöf.

I stället för att åka land och rike runt så har forskarna på Uppsala universitet tagit skolklasser runt om i landet till hjälp via projektet Forskarhjälpen. Ett av målen är att få bättre förståelse för fiskens biologi och kanske på sikt ge verktyg så att man kan bedriva fiske utan utarmning av fiskebestånden.

– Strömmingen som vi analyserar har jag skickat efter från Skellefteå, säger Törnlöf.

Albin Hedström och Marius Koxvig Mathiesen var två av sjundeklassarna som skar små bitar av strömming och lade ner i provrör. De hanterade skalpellen med van hand.

– Vi fiskar båda rätt mycket, säger Albin Hedström.

Forskningsprojektet pågår fram till december. Avslutningen kan potentiellt bli riktigt festlig för Mörsileleverna. De ska nämligen också göra en plansch om projektet. Två elever från den klass som har bästa presentation får åka och delta på Nobelmiddagen i december.