Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De skålade för gondolbanan

Gott och väl 150 personer tog liften upp på Funäsdalsbergets topp i tisdags för att utbringa en skål för den kommande gondolbanan.
– Jag tror det blir kanonbra, säger Gunrid Rihpa, frisör i Funäsdalen.

Tillsammans med flera andra företag och privatpersoner är hon en av dem som bidraget till finansieringen av den nya gondolbanan i Funäsdalen. Den totala kostnaden beräknas i dag till cirka 43 miljoner och omkring nio av dem kommer från företag och privatpersoner som köpt aktieposter på minst 10000 kronor.

– Det här kommer att binda ihop berget med byn och det blir ett stort lyft, säger Gunrid Rihpa.

Det har ju varit många turer kring planerna och också funnits en hel del kritiska röster, hur känns det nu?

– Jag tycker att man bara hör positivt, säger hon.

Tillsammans med omkring 150 andra hörsammade Gunrid Rihpa inbjudan att skåla in Gondolbanan på tisdagskvällen, på toppen av Funäsdalsberget, precis där banans bergstation ska ligga.

– Vi har bjudit alla som vill komma, säger Jens Wilhelmsson, vd för Funäsdalens Berg och Hotell och delaktigt i den styrgrupp som stått bakom planeringen och genomförandet av gondolbanan.

– Helt fantastiskt, svarar han på den klassiska sportfrågan "Hur känns det" och tillägger:

– Och jag vill tacka mamma och pappa. Och det är inte bara ett skämt. De var de första som byggde en lift upp på berget, då främst för sommarbruk. Sedan kom man på att det gick att åka skidor nerför berget på vintern också.

Inför den samlade skaran berättade han om bakgrunden till gondolbanan. Planerna har funnits sedan 1995. Därefter tog Mikael Olsson, ordförande i Funäsdalen Berg och Hotell över mikrofonen.

– Jag vill tacka för allt stöd vi fått, sa han och räknade bland annat upp länsstyrelsen och regionförbundet som vardera bidragit med tio miljoner till projektet.

– Men det stora jobbet börjar nu och det är att föra fram Funäsdalen som en av de största vintersportorterna i Sverige, sa han.

Resten av pengarna till bygget lånas upp från Norrlandsfonden samt från bank, det berättar Per Åberg, ordförande i det nybildade Gondolbolaget som bygger banan. Själva driften ska skötas av Funäsdalen Berg och Hotell.

– Vi räknar med att kunna öka omsättningen på själva gondolbanan med två och en halv miljon kronor per år, säger Per Åberg.

– Det motsvarar ungefär en ökning av antalet gästnätter i Funäsdalen med tio procent per år. Men den stora vinsten ligger i att de som kommer gör andra saker. Det blir en effekt av banan som ska ge pengar till byn, säger han.

Lagom till jul ska gondolbanan stå klar.