Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ska få halva Sverige att skratta

Schlagerrävar, nykomlingar, deltävlingar, omröstningar och final i Stockholm.

Melodifestivalen förblir Melodifestivalen, men under locket sker förändringar. Programledarna Nour El Refai och Anders Jansson ska driva programmet i en roligare riktning.

Ut med stora shownummer, ut med Gina och Danny, ut med gänget som gjorde Eurovision Song Contest i Malmö till en show som hyllades över halva Europa.

Jodå, även årets Melodifestival kommer att innehålla smäktande ballader, discodängor, nya förskolefavoriter och nagelbitande ögonblick av typen "och det sista bidraget som går till final är..."

Men under däck på SVT:s flaggskepp ångar ett nytt maskineri. Tidigare sändningsproducenten Henrik Jonsson har fått befäl över festivalens innehåll och med en bild lånad från skolminister Jan Björklund beskriver han arbetet så här:

– Melodifestivalen är som ett gigantiskt fartyg, man kan inte vända det helt, men det är häftigt att se hur mycket som händer när man lägger om kursen. I år blir det inte stora Las Vegas-nummer för det går inte att slå Swedish smorgasbord från Eurovision. I stället kommer vi att satsa mer på humor.

De som ska garantera att den ambitionen blir verklighet heter Nour El Refai och Anders Jansson. Till sin hjälp har de en stab bestående av manusförfattarna Lars Wickström och Ola Söderholm, samt bidragsproducenten Mari Ryberger och Lotta Furebäck som har ansvar för show.

– Vi har mixat väldigt många olika idéer och försöker göra allt som vi tycker är roligt. Både jag och Anders är karaktärsskådespelare och vi kommer snarare att försöka sätta oss i situationer och se hur vi reagerar på dem än försöka skriva färdiga skämt, säger Nour El Refai.

När TT träffar henne och programledarkollegan har de precis övat danssteg till vad Anders Jansson kallar för det enda "allsångs-Cliff Richards-numret" i årets Melodifestival.

– Det är ett litet öppningsnummer, en hyllning till Abba och Herreys kan man säga. I år är det 40 år sedan Abba var med och 30 år sedan för Herreys.

Vad de ska göra på scenen vill de inte avslöja. Det är enklare att få dem att prata om hur de inte tänker underhålla än om vad deras show faktiskt innehåller.

– Vi kommer inte att vara elaka och roasta folk eller skämta om folks kläder, det är inte vår stil, vi gillar inte sånt, säger Nour El Refai.

Hon och Anders Jansson är inte heller helt bekväma med beskrivningen av årets tävling som "mer humor".

– Nour och jag ser humor över allt, för oss handlar det mer om att hålla tillbaka lite. Bara att få säga "och till andra chansen går" är skitkul för oss, där behöver vi inte försöka stoppa in humor, säger Anders Jansson.

Kanske vill de bara sänka förväntningarna en aning. Alla som sett dem på scen eller i tv-program som "Parlamentet" och "Ballar av stål" vet att årets programledare är kvalificerade komiker. Nour El Refai och Anders Jansson har erfarenheter som programledare och från att leda stora galor. Men Melodifestivalen står i en klass för sig. Sveriges största tv-program lockar miljontals tittare och ingenting annat i den svenska nöjesvärlden granskas lika hårt av medierna.

Majoriteten av tävlingens artister får tre minuter på scenen, sedan är det tack och hej. Programledarna ska driva nio och en halv timme direktsänd tv, sex lördagar på raken. Här finns gott om utrymme för tabbar och press och tittare kan döma hårt.

– Går något fel så går något fel. Big deal egentligen, så länge det inte är något tekniskt som påverkar programmet. Det är live och det vill man ju bejaka, säger Anders Jansson.

Nour El Refai fyller i:

– Jag förutsätter att det kommer att bli rubriker, men det klarar man för man kan se igenom det.