Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De sjunger in julen med "Mary's Question"

Ungdomskören Frösö Vokal framför juloratoriet "Mary's Question".

– Det är på ungdomarnas egen begäran, säger Lena Moén, ledare för kören.

Frösö Vokal tränar för fullt inför de två konserterna i Hornsbergskyrkan på söndag. Det som framförs är "Mary's Question", ett juloratorium med musik av pianisten och kompositören Sofie Livebrandt. Texterna i sångsamlingen består av engelska och irländska ballader.

Hur skulle ni beskriva "Mary's Question"?

– Det är ett folkmusikoratorium, säger Eva Dahlberg som sjunger andra sopran i kören.

– Det är en saga som berättas, en biblisk saga. Vi är ju faktiskt en kyrkokör. En person läser på svenska mellan sångerna och vi sjunger på engelska, tillfogar tenoren Robin Andersson.

– De gamla sångerna kommer framför allt från Storbritannien. Vi sjöng en av sångerna förra året och jag kommer ihåg att jag tyckte den var svår. Det var så konstig takt, sex åttondels, fortsätter Robin.

Ett tiotal sånger ingår i oratoriet och de gamla engelska texterna är omarbetade så att språket blir begripligt.

– Det är annorlunda, men väldigt vackert och rösterna är unga och fräscha, säger Lena Moén.

– Men en sång, "Tranan och kråkan", är som ett spjut som slår hål på allt det sockersöta. Den kommer i samband med berättelsen om hur Herodes lät döda alla gossebarn. En tjej kular och det är väldigt effektfullt, tillägger hon.

Frösö vokal består av cirka 45 medlemmar i åldern 15-30 år, men de flesta är i gymnasieåldern.

– Kören är ständigt föränderlig. Det finns en kärna av medlemmar som är kvar år efter år, men samtidigt kommer det hela tiden nya. Det är så fantastiskt med ungdomar, de är som oskrivna blad. När man jobbar med dem kan man samtidigt forma dem.

Sofie Livebrandt har skrivit nya tonsättningar till de gamla balladerna och inspirationen har hon hämtat från den irländska och nordamerikanska folkmusiken.

– Det här verket finns inte utgivet. Jag kontaktade Sofie för att få tillgång till det och vi fick ett utkast till manus som vi själva har gjort om, berättar Lena Moén.

Till sin hjälp har kören också fem musiker. Det är Johan Ederfors, piano, Olle af Klintberg, fiol, Bosse Lindberg, gitarr, Janne Roos, bas och Helen Lugner, flöjt.

Oratoriet heter "Mary's Question", vilken är Marys fråga?

– Skriv att det får de komma hit och lista ut själva, avslutar Robin.