Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De sista plockarna har lämnat Bräcke

Klockan 17.54 på måndagseftermiddagen avslutades en av de mörkare händelserna i Bräcke kommun på länge.

Detta då de 13 sista kvarvarande bärplockarna från Bangladesh steg på tåget och lämnade Bräcke för att åka hem.

Regn, snålblåst och höstmörker rådde vid tillfället något som dock torde kunna upplevas som rena drömmen jämfört med den situation som lär vänta de flesta av dem vid hemkomsten till Bangladesh.

Där står många inför ekonomisk ruin efter att bondfångarmässigt ha lurats att sälja och pantsätta sin egendom för att finansiera flygresan till Sverige där det skulle kunna tjänas grova pengar på att plocka blåbär och lingon.

Under de senaste veckorna har de sista kvarvarande varit sammanförda i det så kallade toressonska huset på Skolgatan i Bräcke i väntan på hemfärd.

Som mest har 190 bärplockare befunnit sig i Bräcke, men de har efter hand givit upp och lämnat Bräcke, några av dem har sökt upp släkt och bekanta i Stockholm-Uppsalaområdet.

Ett 50-tal plockare har fått sina tågbiljetter till Uppsala betalade av Bräcke kommun. Kyrkoförsamlingen i Bräcke-Nyhem har under ledning av tillförordnade kyrkoherde Lars Riberth samlat in och givit bort sammanlagt närmare 70 000 kronor kontant till plockarna och varav man köpt och givit bort täcken för närmare 12 000.