Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De siktar på en musikalroll

/
  • Röstmässigt är det inga problem. Hans Nitzler konstaterar direkt att Madelene Johansson, Hackås, Sarah Jonsson, Östersund, Emma Pettersson, Frösön, Lina Åkerblom, Ås och Alva Hansen, Ås, alla är goda sångare.  Foto: Henrik Flygare
  • Hur spelar man en mus med ryggskott? 12-åriga Alva Hansen får regianvisningar av Hans Nitzler. I bakgrunden Madelene Johansson, 14.
  • 15 musikalskådespelare behövs  i ”Råtterdam”. ”Än är inte alla roller besatta, så än kan det löna sig att höra av sig till oss”, säger Hélène Armfelt-Hansell.
  • Hans Nitzler jämför gärna sin nyskrivna musikal med världssuccén ”Cats”. ”Där handlar det om katter. Här om råttor och möss. Men de frågor som pjäsen behandlar är genuint mänskliga. Det är en pjäs om livet.”

Mobbning och rasism. Kärlek och vänskap. Liv och död. Humor och allvar. Musikalen ”Råtterdam”, som får premiär våren 2010, innehåller det mesta. Just nu pågår rollbesättning.

Annons

Det är ABF i Östersund som nu ger sig på att producera en ungdomsmusikal och det är Hans Nitzler från Hammerdal som står för manus och regi.

Musikern och teatermannen Nitzler flyttade till Jämtland för några år sedan och har sedan dess bland annat regisserat två upplagor av Sikåsrevyn. Innan han blev jämte verkade han i 34 år som musiklärare på Gotland, där han gjorde sin första ungdomsmusikal:

– Jag hade Babben Larsson och Susanne Alfvengren som elever, och de var med. Det hela blev en jättesuccé, berättar han.

När Hans Nitzler nyligen fick lust att skriva en ungdomsmusikal igen tog det honom fem dagar från idé till färdigt manus:

– Förra gången tog det ett år och ett äktenskap, så det här var lite lindrigare, skrattar han.

När ”Råtterdam” var färdigskriven kontaktade han ABF i Östersund för att höra om de ville vara med och producera.

– Vi nappade direkt, säger verksamhetsutvecklare Hélène Armfelt- Hansell.

– Musik är stort inom ABF i Sverige, men här i Östersund har vi inte haft så mycket av den varan förut. Nu kanske just musikaler kan bli vår grej.

Att ”Råtterdam” riktar sig till ungdomar i åldern 12–25 år tycker Hélène Armfelt-Hansell är ett stort plus.

– Vi jobbar hårt för att få in fler unga i cirkelverksamheten.

Ett 15-tal roller ska besättas och hittills har man hunnit med fyra auditions.

När LT hälsar på är det fem förhoppningsfulla tjejer som agerar och sjunger inför Hans och Hèlène. Lite trevande i början, men snart blir de varma i kläderna och de är snabba att ta till sig de regianvisningar de får av Hans:

– Försök släppa manuset och flacka inte med blicken! Titta en person i publiken i ögonen och bjud in den att vara med!

Tjejerna har kommit hit av lite olika anledningar – någon blev hitpuffad av mamma, en annan är sedan länge fast besluten att bli musikalartist – men alla är de säkra på sin sak: Får de bara en roll i ”Råtterdam” så kommer de att satsa allt.

– Visst har vi mycket aktiviteter på fritiden, men det här skulle vi verkligen prioritera, säger de.

Förutom de 15 skådespelarna kommer det eventuellt att behövas några ytterligare dansare. Dessutom dekorbyggare, kostymtillverkare och mycket annat. Hélène Armfelt-Hansell räknar med att det ska bli flera studiecirklar som jobbar med föreställningen.

– Premiär blir det på Gamla Teatern i mars eller april. Och sen hoppas jag att vi ska kunna ge oss ut på turné, avslutar hon.

Mer läsning

Annons