Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De rättar mig när jag säger fel och det är bra"

Belkis Luna från Colombia är ute på sin sex månader långa praktik på förskolan Stallet i Odenslund. Hon hoppas lära sig så mycket svenska så att hon i framtiden kan studera vidare till barnsjuksköterska.

Det är fredag förmiddag och Stalletloppet pågår för fullt där de flesta av förskolans barn deltar, ivrigt påhejade av föräldrar och personal.

26-åriga Belkis Luna finns behjälplig för snart treårige Lucas Axell när han passerar mållinjen.

Belkis Luna är inne på andra veckan i sin praktik och hon är redan en uppskattad arbetskamrat på förskoleavdelningen Grimman där barnen är mellan ett och tre år gamla.

– Jag tycker mycket om barn. Barnen på förskolan pratar också väldigt mycket och det är bra. De rättar de mig när jag gör fel och säger fel och då lär jag mig, säger hon och ler.

Belkis Luna är född och uppvuxen i storstaden Magangué och kom till Östersund för ett år sedan tillsammans med sin make och deras tre små döttrar. I hemlandet arbetade bland annat hon som servitris, köksbiträde och kassörska. Belkis man jobbade inom det militära och det var också en stor anledning till att familjen kände de sig extra utsatta av de många olika beväpnade grupper som finns i landet.

– Vi var väldigt oroliga och rädda. Jag vill inte prata så mycket om det, säger hon vänligt men bestämt.

Kvar i Colombia finns fortfarande Belkis pappa, tre systrar och en bror.

Belkis är numera ensamstående men har en fin relation med sin exman och barnens farmor och farbröder som också bor i Östersund.

På frågan vad hon vill med sin praktik är svaret självklart:

– Jag vill lära mig svenska. Jag måste lära mig så mycket så att jag kan studera vidare till barnsjuksköterska. Jag tycker om att ta hand om andra och vill arbeta med barn.

Belkis Luna kommer att bo kvar i Östersund av flera anledningar.

– Det är lugnt och tryggt för mina barn och jag trivs här. Människorna är snälla och jag tycker om vintern och snön.

Har du några svenska vänner?

– Ja, mina grannar. De är ett äldre par som jag brukar dricka kaffe med och som mina barn brukar leka hos ibland. Annars har jag en vän från Brasilien och en från Syrien. Men jag har inga vänner från Sverige i min egen ålder.