Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De provar på lumpen

Ett trettiotal ungdomar från mittregionen gör just nu "lumpen" på gamla F4.

I går fick de bland annat flyga det gamla militära skolplanet SK 50.

De sover fältmässigt i tält med eldvakt, de provar på de knakiga logementsängarna i den enda kasernen som finns kvar på F4, de marscherar, gör excercis och lär sig att flygplan visserligen kan ligga i hastighet av mach 1,2 på 15000 meter men att hastighetsmätaren bara visar lite drygt 300 kilometer i timmen.

30 ungdomar mellan 15 och 20 år från Jämtland, Härjedalen och Västernorrland får under en vecka prova på att göra lumpen i ett sommarläger arrangerat av Flygvapen region mitt med stridsflygskolan i Uppsala som huvudman.

I går fick ungdomarna flyga med piloten Patrik Brorsson med skolplanet SK 50 eller Saab Safir, som utbildningsintendent Rolf Holm från stridsflygskolan poängterar att den kallas civilt.

- Det här är en veckoutbildning där ungdomarna ska få prova på så mycket som möjligt. Målsättningen är förstås att de ska intressera sig för militärtjänstgöring, säger instruktören Christer Andersson, tidigare yrkesofficer knuten till F4.

Och nog verkar en vecka iförd uniform M90 vara en dans på rosor - eller åtminstone verkar de unga bassarna tycka det.

- Allt är en höjdpunkt, tycker Johan Eriksson från Frösön.

Gabriella Eskitzis från Kälarne är en egentligen en danstjej med en passion för judo.

- Men jag tycker att tältningen är roligast. Det är kul att umgås med vänner och prata.

I år har värnpliktsutbildningen ersatts med en ny frivillig militär grundutbildning. De första soldaterna i det nya försvaret rycker in redan nu i höst.

Det är ett tag kvar för de flesta av de som nu har sommarläger på Frösön och i Optand. Fast Johan Eriksson är tämligen klar med vad han vill:

- Jag har tänkt att satsa på en militär karriär. Kanske fallskärmsjägarna.

Marcus Åslin från Sundsvall är emellertid inte lika tvärsäker.

- Jag hade tänkt att bli polis eller...ja, vi får se. Jag ska göra lumpen först.