Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De protesterade mot Israels attacker i Gaza

/

Israel inledde sitt flygangrepp mot Gaza den 27 december. En manifestation på Stjärntorget hölls i lördags där människor ville uttrycka sin solidaritet med de civila som drabbas av våldet.

Annons

I Malmö och Göteborg demonstrerade omkring 3 000 personer i lördags mot Israels attacker mot Gazaremsan.

Även i Östersund hölls en manifestation under lördagen av samma anledning. Trots den bitande kylan stannade ett femtiotal människor upp under sina stadsvandringar för att visa sin medkänsla för det drabbade folket i Gaza.

– Det är upprördheten över terrorn som gör att man går hit. Det är en och en halv miljon människor på en yta som en tredjedel av Öland som nu attackeras av bomber. EU måste göra mera för att ge båda staterna stöd, sa kommunalrådet Jens Nilsson (s), som var en av dagens talare.

Det hela ägde rum klockan 13 på lördagen när mycket folk var i rörelse i centrala Östersund. Bakom manifestationen stod Nätverket för Global Fred och Demokrati och flera lokala politiker stod på talarlistan.

– Vi bestämde att något måste göras för två dagar sedan, så vi har inte haft mycket tid att förbereda vad som ska hända. Men det här är en tvärpolitisk grupp, vi samlas här som medmänniskor, sa Kick Leijnse, aktiv i nätverket.

Håkan Larsson (c), landstingsrådet Robert Uitto (s) och Rut Törnkvist som representerade svenska kyrkan var några av de andra deltagarna.

– Ingen vinnare finns i detta dödande. Barnen har ingen trygghet oavsett om de är på flykt i sitt eget land som palestinierna är, eller de barn som har det ekonomiskt bättre i Israel, sa Robert Uitto.

Mer läsning

Annons