Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De pratar men säger ingenting

Att politiker ljuger, eller inte säger hela sanningen, är något som tycks och tänks bland många.

Vad som ligger till bakgrund för det är politikernas sätt att tala, och då framförallt i TV på nationell nivå.

På rakt ställda frågor svarar man artigt men undvikande för att dels inte skada sitt partis linje, och dels för att inte ställa till med politisk skandal.

Det är ganska förståeligt att man som nationellt ledande blockparti göra så,och att även oppositionspartierna gör detsamma.

Man vill för guds skull inte förlora stödet! Det så viktiga stödet.

Vad som blir resultatet av denna politiska retorik är att man inte säger något alls egentligen.

Man talar gärna om ”skolan” eller ”vården” som övergripande begrepp, och man känner igen sig när politikern säger det.

Men vad menas när det vill satsas på skolan?

Vad menas när det vill satsas på vården?

Dessa uttalanden är mycket vaga och luddiga. Svåra att få grepp om om man inte är tillräckligt insatt. Men tilltalar en så bred publik som möjligt.

När sedan ett mycket tydligt främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna inte använder sin mest infekterade retorik i den nationella debatten, utan talar om ”En trygg och värdig ålderdom” och ”Krafttag mot brottsligheten” så låter de som politikerna gör i allmänhet.

De säger inte så mycket, och de ser ut som de andra politikerna.

Men tittar man på Sverigedemokraternas reklamfilm, eller om man kommer ihåg Jimmie Åkessons gravt anti-muslimska krönika i Aftonbladet tidigare i år så säger partiet mer.

Man driver en linje där man med hjälp av skrämseltaktik och en påstådd ringaktning av det egna partiet, vill få medborgare att tro att deras parti är nobelt och rättrådigt. Genom detta tilltalar man en bredare publik och fångar osäkra röster. Samtidigt som man är det parti som tycker att om du inte är som vi så vill vi inte ha dig i vårt land.

Politiker har åsikter. Men på senare år har kravet att få höra politiker verkligen säga någonting fått gett vika åt en sorts acceptans att politiker bara är som dom är.

Ett främlingsfientligt parti insåg det och sitter nu i riksdagen.

Efter att ha talat ”som politiker gör”.

Patrik Backlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel