Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De pimplade för lyset

För att få råd att byta ut alla kvicksilverlampor anordnade väglyseföreningen i Kövra i går en pimpeltävling med en tillhörande klimat- och miljöutställning.

Inom fem år måste alla kvicksilverlampor bytas ut mot mer miljövänliga varianter, enligt ett EU-direktiv. Även om det på långsikt är billigare med lågenergilampor kommer omställningskostnaderna i samband med bytet innebära stora hål i många väglyseföreningars plånböcker.

Väglyseföreningen i Kövra har nu inlett arbetet med att försöka få ihop pengar till belysningskonverteringen.

– När det för ungefär 25 år sedan skulle sättas upp gatubelysning i Kövra anordnades pimpeltävlingar. Nu när det behövs pengar för att byta armaturen tyckte vi att det var lika bra att köra på med samma koncept, säger Dan-Anders Magnusson, projektansvarig.

Totalt löste 225 personer tävlingskort i gårdagens pimpeltävling som fått namnet Klimatpimpeln. Vännerna Maria Andersson, Erika Lundin och Elin Lundin var tre av deltagarna.

– Målet är att vinna de 10 000 kronorna, men det blir nog svårt eftersom vi hittills inte har fått en enda fisk, sa de när LT träffade dem på Storsjöns is drygt två timmar efter tävlingsstart.

Men det var inte bara pimpelfiske som stod på schemat i Kövra i går. På plats fanns också ett antal företag från länet för att visa upp klimat- och miljösmarta lösningar.