Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De nya tillväxtmarknaderna

Tillväxtmarknadsfonder har ökat i popularitet i flera år.

Annons

Tillväxtmarknadsfonder har ökat i popularitet i flera år. Efter Kina, Latinamerika och Ryssland är det nu dags för nästa steg med lite mer udda länder och regioner.

MENA-fonder är något som jag tror kommer. Det är Mellanöstern och Nordafrika. De är spännande även om jag tror att huvudintresset kommer att vara på stora tillväxtregioner som Kina och Sydamerika. Men det är viktigt att tillväxtmarknadsfonder bara är en del av portföljen för att sprida riskerna, säger Pia Nilsson.

Hon är inte ensam om att tro på nya tillväxtmarknader. Lena Larsen, placeringsansvarig för SEB:s strategifonder, tror att BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) fortsätter att vara stommen bland tillväxtmarknadsfonderna:

Men det finns redan exempel på att man bygger ut en BRIC-fond med något annat land. BRIC+T för Turkiet är en variant. Jag tror också att vissa fonder kommer att titta närmare på enskilda länder som är intressanta. Polen är ett sådant land. Det är ett av få länder med positiv tillväxt i år. Hittills har det varit mest fokus på Ryssland och Baltikum i Östeuropa. Vietnam är ett annat land som kommer på samma sätt, tror jag.

Är det inte dags för Afrikafonder?

Ekonomin har inte alls skjutit fart där på det sätt som kännetecknar tillväxtmarknader. Levnadsstandarden har inte höjts till exempel. Avkastningen på BRIC-fonder de tre senaste åren ligger på i snitt drygt 25 procent, Afrikafonderna har i snitt gått upp 4. Det måste till en bättre avkastning för att intresset ska bli riktigt stort, säger Lena Larsen.

En typ av fond som funnits länge i England och USA är börsnoterade fonder, ETF (Exchange Trade Funds). Nu börjar de få genomslag i Sverige.

Vi har redan en del ETF: er i våra strategifonder, mest utländska, säger Lena Larsen.

Men tänk på att ETF i första hand passar den aktive spararen som satsar rätt mycket pengar.

De lämpar sig inte för månadssparande, säger Pia Nilsson.

Nya fondtyper

Lena Larsen tror att två fondtyper som tidigare ansetts exklusiva nu kan nå en större publik, dels absolutavkastande fonder, hedgefonder, dels private equity, en form av riskkapitalfonder.

Vi har märkt att många private equity-bolag är väldigt lågt värderade. Så här finns en stor potential. När det gäller absolutavkastande så tror jag att det kommer fonder av en annan typ. Tidigare har det mest varit hedgefonder med fokus på aktier. Nu kommer det fonder som ger en stabilare avkastning genom att investera i flera olika tillgångsslag som råvaror, valutor, obligationer, private equity och liknande. Det viktiga är att de är enkla att förstå utan alltför krångliga regler. De hedgefonder som är för komplicerade tror jag är på väg ut, säger Lena Larsen.

En trend som skär igenom alla typer av fonder är att de blir allt mer etiska. Det som tidigare bara var något för nischade etik- och miljöfonder sprider sig till andra fonder. Det ser både Lena Larsen och Pia Nilsson.

Det handlar mer och mer om hållbara och ansvarsfulla investeringar. Tidigare har det varit nischade fonder. Nu är det på väg att bli mainstream, säger Pia Nilsson.

FREDRIK NEJMAN, PRIVATA AFFÄRER

Fondtips:

Nya tillväxtmarknader

Intresset för tillväxtmarknaderna kommer att öka. Nya länder och regioner dyker upp hela tiden.

MENA-fonder (Middle East/North Africa) är en av de senaste. BRIC-fonder kompletteras med andra länder som Turkiet.

Exempel: Swedbank Robur BRICT, HQ Mellanösternfond, Franklin MENA Fund, Danske Invest Poland.

Småbolag

Småbolagsfonder i Sverige och Norden har vuxit i flera år. Nu kommer kombinationen småbolag/tillväxtmarknader.

Exempel: Carlson China Micro Cap, Trigon New Europe Small Cap, FIM Russia Small Cap, JPM Emerging Markets Small Cap.

Miljö/etik

Från att mest ha varit en angelägenhet för nischfonder så sprider sig idén om hållbara och ansvarsfulla investeringar till i stort sett alla fonder. Många sparare kräver det.

Exempel: ING Invest Climate Focus, Davegårdh & Kjäll Sol, vind & vatten, Handelsbanken Ny Energi, SEB Etisk Sverigefond.Privata Aff?rer

Mer läsning

Annons