Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De nutida utvandrarna

Många 80-talister vägrar att gå arbetslösa i Sverige utan tar chansen och söker jobb i Norge. Tuula Tertsunen, dokumentärfilmare, arbetar just nu med en film om de nya utvandrarna.

Annons

Tuula Tertsunens filmintresse grundlades tidigt under uppväxten i Helsingfors i Finland, föräldrarna drev biograf så film var en konstform i hennes vardag. Idag har Tuula en utbildning inom teaterregi och journalistik och hennes första dokumentärfilm premiärvisades 2006 och den heter ”I Hjärtat är jag ju Same”.

Tuula är nu aktuell med produktionen av en dokumentärfilm om våra ungdomar som efter, i många fall, långa perioder av arbetslöshet i Sverige väljer att dra västerut och arbeta i Norge. En del av dem blir av olika orsaker kvar där, får fasta arbeten, bildar familj och skapar sig ett liv i ett nytt land. De blir vår tids nya arbetskraftsutvandrare helt enkelt och vill inte flytta tillbaka till Sverige.

Paralleller finns att dra till ar betskraftsinvandringen till Sverige som under vissa perioder varit frekvent, där de invandrade varit väl sedda som flitiga och noggranna arbetare som bidragit till det svenska välståndet och folkhemsbygget.

På samma sätt betraktas idag de svenska ungdomarna i Norge. Välkomna och uppskattade arbetsmyror som är beredda att ta vilka jobb som helst i stället för att vara kvar i ett arbetslöst tillstånd i Sverige. Karriärmöjligheterna är många gånger snabba och korta i Norge och chansen till en bra lön är god. Många skulle välja att återvända till Sverige om det fanns möjligheter till arbete här men många väljer alltså att bli kvar.

Tuula har intervjuat många svenska ungdomar som idag lever och verkar i Norge. Hon har också träffat chefer på arbetsförmedlingen och tjänstemän inom kommunernas praktikprogram för ungdomar för att spegla läget i Sverige. Hon hoppas kunna skapa filmen som ett inlägg i arbetslöshetsdebatten och vad vi tillåter hända med våra ungdomar där många aldrig får en chans att komma in på arbetsmarknaden. Men också ställa frågan vad blir det för samhälliga konsekvenser både nu och i framtiden.

– Jag vill väcka debatt och spegla den aktuella problematiken, jag bekymras över att vi inte på ett kraftfullare sätt hjälper och ger våra ungdomar en ärlig chans att bygga upp sina liv. Förhoppningsvis kan den bli ett debattinlägg nu i valtider, att politiker oavsett partifärg går från ord till handling och skapar förutsättningar för dessa unga vuxna till ett arbetsliv i Sverige.

Som alla andra frilansare har Tuula inte helt lätt att hitta finansiering till sitt projekt.

– Jag har sökt finansiering från alla tänkbara håll, dock utan resultat. Filmen har producerats med privatlån och krediter. Som tur är får jag låna filmkamera hos Filmpool i Jämtland. Det är tufft att få fram medel och det tar framför allt så lång tid numera. Det känns trist när man snabbt vill göra ett inlägg i debatt som är högaktuell.

Tuula hoppas kunna vara klar med filmen i slutet på juli. Är du mer nyfiken kan du följa arbetet på Facebooksidan: ”Blåsta från jobb i Sverige, men inte i Norge”.