Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De letar hållbara lösningar

Det är ingen som vill betala för att återvinna kuvert med fönster som klistras igen.

Men det finns flera lösningar på problemet.

Annons

– Man skriver adressen på baksidan det papper man ska skicka och sedan försluts det med en mekanisk stansningsmaskin, säger Karin Österberg, miljövetare.

Det innebär att det inte behövs några adressfönster och inget klister för att försluta kuvertet. Kuvertet kan sedan slängas i pappersinsamlingen.

Det som behövs för att lösa miljöproblemet är en stansmaskin.

Karin Österberg är en i en grupp av fem personer som ställts inför olika problemställningar utifrån miljöproblem som är relaterade till produkter som används idag, däribland kuvertproblemet.

På tisdagen redovisade de vad de kommit fram till.

Under två dagar har seminariet "Goda affärer för framtidens produkter", hållits i Östersund. Det är ett seminarium för utvecklare och användare av produkter med hög miljöprestanda. Bland deltagarna återfinns företag från olika delar av landet, representanter från Mittuniversitetet, landstinget i Jämtlands län med flera. Företagarnas gemensamma nämnare är att de utvecklar produkter och tjänster med hög miljöprestanda och de potentiella användarna finns framför allt inom den offentliga sektorn.

En del av seminariet är innovationsgruppens arbete.

Belysning var ett annat problem gruppen tittat närmare på.

– Det finns lösningar som går att använda idag. Det är till exempel enkelt att byta ut till lysdioder som drar mycket mindre ström.

– Det går att ha detektorer som anpassar sig till hur mycket ljus det är i lokalen, automatisk dimmer. Det går att rikta utomhusljus via speglar in i lokaler, säger Håkan Lutz, affärsutvecklare.

I framtidens innovationer vad gäller ljuskällor se han framför sig byggnadsmaterial som släpper in ljus, till exempel transparent betong.