Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De larmar om ungas bostadsbrist

De kan bo i utrymmen som inte ens får räknas som bostad.

Gymnasieungdomars bostadssituation får Hyresgästföreningen att slå larm.

Situationen har blivit värre med åren. Gymnasieungdomar som kommer till Östersund från andra kommuner för att studera har ingenstans att bo.

Till skillnad från universitetsstuderande har inte gymnasieungdomar någon bostadsgaranti att förlita sig på. Mittuniversitetet och kommunen samarbetar för att studenter ska lockas hit med en förhoppning att de ska stanna kvar. Men den tanken finns inte när det gäller gymnasieungdomar.

Till Hyresgästföreningen vänder sig gymnasieungdomar för att få hjälp och råd i boendefrågor. Inte allt för sällan är det ungdomar som har blivit lurade.

– De har otrygga kontrakt, de betalar överhyra för ett utrymme som inte är lämpade för bostad, säger Anne-Christine Strömberg, Hyresgästföreningen.

Hon och kollegan Majbritt Ellebrink berättar om rum där duschen stått bredvid elskåpet eller där föräldrarna blivit tvungna att köpa en lägenhet till sitt barn.

– Det skapas ett klassamhälle, säger Majbritt Ellebrink.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) hymlar inte om att kommunen inte gör något åt den här situationen, och inte heller att de inte har några planer för det heller.

– Jag förstår den kritiken. Men vi har provat på det här med elevhemsboende och det har heller inte varit bra, säger hon.

Kommunen räknade på kostnaden för ett elevhem med bemanning av vuxna, skulle kosta en halv miljon kronor per år. Pengar som ungdomarnas hemkommuner inte ville vara med att dela på enligt AnnSofie Andersson.

– Vi har ingen lösning på det här. Men vi är beredd att titta på det här gemensamt med kommunerna i länet. Men i dag finns det inga planer för gemensamt boende för gymnasieelever i Jämtland, säger hon.