Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De lär sig musik direkt

Musik Direkt drar i gång för i år, och årets startfält fick i måndags chansen att verkligen testa sig själva innan det drar i gång på riktigt. Redan etablerade lokala artister kommer att förgylla deltävlingarnas pauser.

Under måndagskvällen bjöds de band som i helgen ska tävla i Musik Direkt in till Studioscenen för en inspirationskväll. Man kan kalla det en chans att göra sin soundcheck grundligt och med god tid. För att ge band som kanske inte ens hört ordet tidigare en chans att få bättre koll på hur ljudet på en scen fungerar införde man denna inspirationskväll förra året.

– Vi vill också att det ska fungera som en mötesplats för banden. När det finns så många olika genrer är det lätt att hålla sig till sin grupp, säger Mia Kempff som är projektledare.

Den här kvällen tillsammans med själva tävlingen, menar Mia, kan sudda ut sådana gränser något.

Johan Arveli är en erfaren musiker som är med och ger banden tips inför helgen.

– Många gör sin första spelning och vet kanske inte vad det innebär att göra en soundcheck, eller vad ordet betyder. Därför är den här kvällen bra, säger Johan.

Josefin Blomdahl ska tävla i årets Musik Direkt, och ska spela coverlåtar på akustisk gitarr.

– Jag tycker att jag lärt mig en del av den här kvällen, säger Josefin.

Brontide är ett metalband från Hammerdal som spelar för att det inte finns så mycket annat att göra.

– Vi spelar metal för att det är bra, och det är vad vi lyssnar på, säger Anders Svensson som spelar i bandet.

Nytt för i år är att tävlingen öppnar upp för artister som vill spela med redan inspelad bakgrundsmusik. En som tagit vara på den här chansen är Benjamin Eriksson, eller Benny King som han också kallar sig, som gör hiphop-beats och skriver texter till dessa.

– Det blir ju nyskapande inom Musik Direkt, att spela hiphop. Jag tror att det kan vara till min fördel, säger Benjamin.

– Jag spelar egengjorda hårda electrobeats, och eftersom det är fart i låtarna tar jag stor plats på scenen.

På fredag och lördag kväll tävlar de 27 banden och artisterna på Storsjöteatern.

Electronicaduon Systraskap, som är på väg uppåt på den svenska musikscenen och spelade på Manifestgalan tidigare i år, kommer att spela mellan de tävlande på fredagen.

På lördagen kommer Thilda Persson, som i början av året tävlade i Manifest On Tours riksfinal, att spela för publiken.

De band som gör bäst ifrån sig i deltävlingarna går till länsfinalen den 29 mars. Om man imponerar där kan man få åka till Sundsvall och Riksfestivalen i maj.