Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De laddar för VM i linedance

/
  • På nyårsdagen är Josefin Sjölund i Tyskland för att tävla i VM i linedance. Hon tar med sig sex olika klänningar, en till varje dans. ”När vi dansar vals har vi till exempel långklänning”, säger hon.Foto: Håkan LuthmanDe manliga dansarna måste ha cowboyhatt på sig när de tävlar i fyra av sex danser.Frida Johansson är debutant i VM-sammanhang. ”Det vore kul att komma till final”, säger Frida Johansson.
  • Andreas Zetterström tog guld vid VM i fjol och han hoppas kunna försvara guldet. ”Om det är ungefär samma konkurrens som det var på EM kan jag nog klara det”, säger han.Emil Zetterström hoppas på guldmedalj i VM. ”Det finns en chans att jag vinner”, säger han.

Fem ungdomar ska representera Jämtland i linedance-VM som går av stapeln i Tyskland på nyårsdagen. Andreas Zetterström kan komma att försvara sin guldmedalj från i fjol.

Annons

I lördags eftermiddag samlades den jämtländska truppen i Stugun för att träna tillsammans en sista gång. På golvet dansade Josefin Sjölund, 17 år, Frida Johansson, 17 år, Emil Zetterström, 15 år, och Andreas Zetterström, 18 år, i glittriga kläder och iförda cowboyboots. Även Isabel Eriksson ska med till VM men hon kunde inte vara med vid lördagens träning.

Andreas Zetterström tog guld vid VM i fjol medan lillebror Emil Zetterström knep bronset. De tävlade då båda i klassen för pojkar i åldern 13–17 år. Andreas Zetterström har nu fyllt 18 år och Emil Zetterström ser därför att han har möjlighet att ta en guldmedalj i år.

– Det finns en chans att jag vinner, säger Emil Zetterström.

Josefin Sjölund och Frida Johansson åker däremot till VM för första gången.

– Det ska bli jätteroligt att få åka dit, säger Frida Johansson.

För att kvalificera sig till VM ska dansarna ha deltagit vid tre olika tävlingar. I Sverige hålls bara en tävling i linedance per år och därför har Josefin Sjölund och Frida Johansson bara kunnat tävla två gånger. En gång i Sverige och en i Danmark. De har trots det fått dispens.

– Vi får vara med på VM ändå eftersom det är svårt för oss att åka till tävlingar som hålls i andra delar av Europa, säger Josefin Sjölund.

Eftersom alla som har tävlat minst tre gånger får delta på VM blir det väldigt många startande och därmed hård konkurrens. Josefin Sjölund och Frida Johansson satsar på att ta en finalplats.

– Det vore kul att komma till final, säger Frida Johansson.

Vid linedancetävlingar handlar det om att dansaren ska ge ett bra intryck när det gäller både dans och klädsel. De kvinnliga deltagarna har därför olika klänningar till varje danskategori.

– När vi dansar vals har vi till exempel långklänning, säger Josefin Sjölund.

För att behålla lite av den countrystil, som linedance förknippas med, måste alla tävlingsdeltagare ha cowboyboots. De manliga dansarna ska också ha cowboyhatt på sig vid fyra av sex danser.

Mer läsning

Annons