Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De laddar för VM i linedance

Fem ungdomar ska representera Jämtland i linedance-VM som går av stapeln i Tyskland på nyårsdagen. Andreas Zetterström kan komma att försvara sin guldmedalj från i fjol.

I lördags eftermiddag samlades den jämtländska truppen i Stugun för att träna tillsammans en sista gång. På golvet dansade Josefin Sjölund, 17 år, Frida Johansson, 17 år, Emil Zetterström, 15 år, och Andreas Zetterström, 18 år, i glittriga kläder och iförda cowboyboots. Även Isabel Eriksson ska med till VM men hon kunde inte vara med vid lördagens träning.

Andreas Zetterström tog guld vid VM i fjol medan lillebror Emil Zetterström knep bronset. De tävlade då båda i klassen för pojkar i åldern 13–17 år. Andreas Zetterström har nu fyllt 18 år och Emil Zetterström ser därför att han har möjlighet att ta en guldmedalj i år.

– Det finns en chans att jag vinner, säger Emil Zetterström.

Josefin Sjölund och Frida Johansson åker däremot till VM för första gången.

– Det ska bli jätteroligt att få åka dit, säger Frida Johansson.

För att kvalificera sig till VM ska dansarna ha deltagit vid tre olika tävlingar. I Sverige hålls bara en tävling i linedance per år och därför har Josefin Sjölund och Frida Johansson bara kunnat tävla två gånger. En gång i Sverige och en i Danmark. De har trots det fått dispens.

– Vi får vara med på VM ändå eftersom det är svårt för oss att åka till tävlingar som hålls i andra delar av Europa, säger Josefin Sjölund.

Eftersom alla som har tävlat minst tre gånger får delta på VM blir det väldigt många startande och därmed hård konkurrens. Josefin Sjölund och Frida Johansson satsar på att ta en finalplats.

– Det vore kul att komma till final, säger Frida Johansson.

Vid linedancetävlingar handlar det om att dansaren ska ge ett bra intryck när det gäller både dans och klädsel. De kvinnliga deltagarna har därför olika klänningar till varje danskategori.

– När vi dansar vals har vi till exempel långklänning, säger Josefin Sjölund.

För att behålla lite av den countrystil, som linedance förknippas med, måste alla tävlingsdeltagare ha cowboyboots. De manliga dansarna ska också ha cowboyhatt på sig vid fyra av sex danser.

Anna Ahlström anna.ahlstrom@ltz.se