Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kan skapa jobb men beslutet tar år

Handläggningstider som ska ta sex månader tar i stället 24 och jobbskapande i glesbygd blir bara en dröm.
Fiskodlarnas framtidsplaner grusas när miljöprövningsdelegationen inte har tid.

Det handlar om företagare som vill utveckla sina verksamheter, växa och bli större. Det handlar om företagare som finns och kan startas i orter som Hoverberg, Landön, Vattudal och Trångsviken. Det är fiskodlingsföretagen, Wangensten fisk AB, Svensk fjällröding ab, Vattudalens fisk AB och Bright water fish Sweden AB. Alla säger att om de fick utveckla eller starta sitt företag skulle de bygder som i dag skriker efter arbetskraft lätt kunna sätta, totalt, ett 40-tal personer i arbete.

– Jobbfrågan är stor för oss, jobbfrågan är den stora frågan, branschen passar alla, ungdomar, långtidsarbetslösa, invandrare. Men processen gör att staten får betala dubbelt för allt, säger Jussi Kähäri, vd på Bright water fish Sweden AB.

Det Jussi menar är den långa väntan på att få ett beslut. För att företagarna, som i Jussis fall, ska få starta sin verksamhet, eller som för Svensk fjällröding och Vattudalens fisk AB, få utöka sina verksamheter måste de lämna in en ansökan ett prövningstillstånd. Den ansökan görs till den fristående myndigheten miljöprövningsdelegationen, som för Jämtlands del, sitter på Länsstyrelsen i Västernorrland. Det har också samtliga av de fiskodlare LT pratat med gjort. Men det var för två år sedan.

– Det är väldigt svårt att planera. Vi vill utöka produktionen ytterligare, få upp en produktion så att vi så småningom kanske kan starta ett slakteri. Vi skulle definitivt kunna anställa ett 20-tal, säger Sten-Åke Carlsson, vd på Vattudalens fisk AB.

För snart två år sedan lämnade företaget in en ansökan om att få utöka produktionen. Sen dess har en advokat varit inkopplade och ett antal samtal har förts med miljöprövningsdelegationen.

– Det handlar inte om att det är en enskild handläggares fel. Det handlar om att de har för få resurser till för mycket jobb. Men det kan ändå inte vara meningen att man ska behöva vänta så här länge. Det strider mot förvaltningslagens krav på sex månaders handläggningstid säger Sten-Åke Carlsson.

På Wangensten fisk AB fick den två år långa väntan ett slut 26 juni. Företaget får odla 500 ton fisk, ett beslut de blev nöjda med däremot var de inte nöjda med handläggningstiden.

– Det är ett handhavande fel att det ska vara så här, att det ska ta så lång tid. Det blir svårt att planera när det blir så här, säger Roger Nilsson, platschef.

Samtliga fiskodlare pekar på samma problem med den långa tiden mellan ansökan och beslut. Det är planeringsfrågan, den ekonomiska frågan och jobbfrågan.

– Det finns en förvaltningslag som säger att handläggningen ska ske skyndsamt men det finns ingen tidsfrist. Så det är svårt att säga att de i praktiken bryter direkt mot lagen. Men det går ändå att säga att det sköts på ett direkt olämpligt sätt, säger Jussi Kähäri.