Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kämpar för ett kulturhus

Det kommer att bubbla och fräsa av musik och kreativitet. På söndag kraftsamlar länets kulturarbetare för ett nytt konsert- och kulturhus i Östersund. Startskotts deltagarlista är över 300 personer lång. Arrangörerna tror på fullsatt.

Musiker, dansare, poeter, konstnärer, skådespelare, ljud- och ljustekniker. Alla ställer upp ideellt för insamlingsgalan Startskott som äger rum nu på söndag på Gamla teatern. Bakom initiativet finns kulturarbetarna Björn Höglund, Martin Kjellerstedt, Katarina Åhlén och Jens Ganman.

– Överallt i huset, på båda våningarna, kommer det att hända saker. Gå dit, upplev och ta in, men kom i tid. Vi tror att det blir knökfullt, säger Martin.

Galan börjar redan vid middagstid och håller på fram till midnatt, inträdet är en krona. Patrik Zackrisson, Saila Quicklund, Mats Hurtig och Marie Nordén hälsar välkomna, Anna Brandt och Camilla Karlsson är konferencierer.

Förutom massor av musik och andra kreativa uttryck blir det också tipsrunda, kulturföredrag av tidigare nämnda Jens Ganman och Martin Kjellerstedt, och ett framträdande av Daniel Kindberg, vd för fastighetsägaren Fältjägaren. Vad exakt han ska prata om är fortfarande hemligt.

– Men det är absolut värt att höra live, säger Björn.

På måndag lämnar Startskott-gruppen över pengarna de fått in till kommunledningen på Rådhustrappan. Förhoppningen är att summan ska bli en symbolisk grundplåt för ett kulturhus i staden. Söndagskvällen går först och främst i underhållningens tecken, men ska också vara en väckarklocka och påminnelse om vilken viktig roll kulturen spelar i samhället varje dag.

– Framför allt ska det vara en härlig gala, men jag tar för givet att våra kulturpolitiker kommer, säger Björn.

– Ja, säger Martin. Det här är ingenting som de kan uppleva i efterhand. De måste vara där för att förstå det.

Läs mer i LT:s omfattande reportage i dagens tidning. Har du inte tillgång till papperstidningen finns .