Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De jobbar för att få skoterlederna i toppskick

Vårvintern är bästa skotersäsongen för många och bra leder öppnar porten till berikande naturupplevelser under blå himmel.

Annons

Snödimman ligger däremot kompakt när LT besöker Havsnäs i norra delarna av Strömsunds kommun.

En skoterled ringlar genom den stora vindkraftparken upp till Kvällknäppen. Där, på 654 meters höjd över havet, ligger en nybyggd raststuga med storslagen utsikt - molnfria dagar.

Bladen på några vindsnurror sveper genom snöfallet högt däruppe och alstrar dova, tunga ljud över terrängen. På marknivå pågår underhåll av skoterleden.

Samtliga 17 skoterklubbar i Strömsund ingår i skoteralliansen där de enskilda klubbarna jobbar med skötsel och förbättring av lederna

– Det skiftar från dag till dag med temperaturer och annat hur mycket jobb vi behöver lägga ner på lederna, säger Simon Högberg, ordförande i skoteralliansen.

"Att vara snabba när det behövs" har blivit ett måtto i sammanhanget.

Tillsammans med Peter Högberg i Havsnäsbygdens skoterklubb pågår den här lördagen förbättring av ett ledavsnitt med utrustning bakom skotern. En variant av harv river upp ojämnheterna och en vält jämnar till snön.

– Det är väldigt många timmar och mil som läggs ner på det här. Vi har 170 mil skoterleder i kommunen enligt en sammanställning vi gjorde i fjol, säger Simon Högberg.

Fågelvägen motsvarar det nästan sträckan Strömsund-Paris.

För att klubbarna ska kunna hålla hög kvalitet på lederna bidrar kommunen med 200 000 kronor till driften. Det täcker en del av bränslekostnaderna. Medlemsavgifter och möjligheten att söka bygdemedel utgör andra sätt att få ihop pengar.

Ledsystemet används av många besökare utifrån och skotern är mycket populär under vårvintern.

– I Frostviken är det exempelvis bra tryck och det är en väldigt viktig turistnäring för kommunen, säger Simon Högberg.

Skoterklubbarna har över 3 000 medlemmar och det motsvarar ungefär var fjärde invånare i kommunen.

Känner ni av buskörning i Strömsunds kommun också?

– Alla har problem med att det kan vara såna som vinglar ut på planteringar. Vi vet inte hur det ska kunna stoppas men vi försöker så gott det går, säger Simon Högberg.

– Friåkningen ökar sedan maskinerna blivit lite tuffare.

Säsongen 2010/11 inträffade fyra av landets åtta dödsolyckor på skoter i Strömsunds polisområde. Flera var alkoholrelaterade.

Nu i februari drogs en kampanj igång där attityden till skoternykterhet står i centrum. På skolorna har ungdomar fått en tydlig bild av problemet genom att prova "promilleglasögon".

– Det är svårt att mäta en eventuell förbättring. Men kan vi minska med en olycka så är kampanjen värt alltihop, konstaterar Simon Högberg.