Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De höga sjuktalen oroar

– Vi är bekymrade över sjukpenningtalets utveckling i Jämtland, säger Charlott Ax, områdeschef för Försäkringskassan i Jämtland. Därför vill försäkringskassan skapa dialog med andra i länet.

Ledningen för Försäkringskassan i länet anser att de höga sjuktalen bland jämtar och härjedalingar är bekymmersamma. LT har i ett antal artiklar belyst det faktum att länsborna har Sveriges högsta sjuktal. I till exempel augusti i år var sjukpenningtalet i Jämtlands län 11,0 dagar motsvarande siffra för hela landet var 8,1. Dessutom ökar sjukpenningtalet i länet, det har stigit med en dag sedan augusti 2012.

– Vi vet för lite om orsakerna till det höga sjukpenningtalet i Jämtland. Förmodligen handlar det om ett antal olika faktorer som spelar in och som leder till högt sjuktal, säger Charlott Ax, områdeschef för Försäkringskassan i Jämtland.

Därför planerar ledningen föra dialog med andra aktörer i länet och på så sätt kunna hitta lösningar.

– Vi vill föra dialog med alla som på något sätt är berörda, säger Per Sundin, samverkansansvarig vid Försäkringskassan i Jämtland. Vi diskuterar de här frågorna i dag med till exempel vården, men vill lyfta frågan ytterligare med till exempel landstinget som är vårdgivare men även en stor arbetsgivare.

Förtroendevalda, andra arbetsgivare, arbetsförmedlingen, företrädare för kommunerna är andra exempel på samhällsaktörer som försäkringskassan vill få med i diskussionen om de höga sjuktalen i länet.

– Är det för högt? Ser vi på de andra Norrlandslänen ligger ju vi högre så vi kanske har ett för högt sjukpenningtal. Dessutom blir sjukskrivningarna i länet ofta långa, säger Per Sundin, Försäkringskassan.

Han poängterar att situationen är oroande och att Försäkringskassan tar den på allvar.

– Det är en bekymmersam situation som berör många och där vi måste få en bredare diskussion.