Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hjälper dig att förtidsrösta

– Det är fler som förtidsröstar i Östersund i år. Kanske, procentuellt sett, något fler än i riket, säger Mattias Tagesson, valnämndens ordförande.

Mattias Tagesson basar över en, ur demokratisk synvinkel, oerhört viktig nämnd: Valnämnden.

Fast de sammanträder normalt sett bara någon gång per år; oftast en gång och då för att fastställa budgeten. Men ett par gånger per decennium är valnämnden en av de viktigaste institutionerna i det svenska demokratiska systemet. Inte minst i år, supervalåret, då vi inte bara röstar till riksdags- och kommunvalet utan även till EU-parlamentet.

– Nu har det varit full fart i flera veckor, säger Mattias Tagesson som gör sitt första val som ordförande i nämnden.

LT träffade honom och nämndledamoten Tomas Svanström i slutet av den tre veckor långa turnén bland äldreboenden och sjukhus där de satt upp egna mobila röstningsbås.

På torsdagen var det tämligen tydligt att länsborna förtidsröstar mer än någonsin. Enligt Valmyndigheten hade förtidsrösterna till EU-valet redan på torsdagen slagit alla rekord i samtliga kommuner utom i Åre.

– Tror att det beror på att folk har blivit mer EU-mogna. Det händer faktiskt saker i Bryssel som påverkar oss mer än vad vi tror, säger Tomas Svanström.