Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hittade sin drömherrgård i Torpshammar

En av södra Norrlands häftigaste byggnadsdoldisar, Torpshammars herrgård i Torpshammar, öster om Ånge, har blivit tillgänglig för allmänheten.

Detta tack vare en av landets mera framstående musiker, Peo Jönis och hans fru Jennie Särlefalk.

För fyra år sedan köpte de det i år 102 år gamla huset av Sören Nordin, Torpshammar, som då hade haft det i tio år och drivit det som konferensanläggning, främst för SCA:s räkning.

Fram till 1996 var den magnifika byggnaden, belägen intill Gimåns mynning i Ljungan, i första hand ett fall för SCA-representation och dessförinnan säte för de besuttna i den lokala och på den tiden mycket framgångsrika skogsindustrin.

Den förste av dessa besuttna var Peter Gulbrandsen, Drammen, som under en rad år under andra halvan av 1800-talet på ett framsynt sätt köpt skog i området och som skapade industriellt underlag och fabricerade för export.

Gulbrandsen flyttade på 1880-talet till Torpshammar tillsammans med sin familj där de bosatte sig i en intilliggande herrgård, som brann ner 1905.

Gulbrandsen bestämde sig för att bo kvar i Torpshammar och anlitade arkitekten Gustaf Hermansson att rita hans nya hem.

En av dem som ritade ett förslag på den nya herrgården var Ragnar Östberg, som ritat byggnader som Stockholms stadshus, men han ratades i finalen.

Magnifik fastighet. Torpshammars herrgård är byggd i stående timmer och magnifik så det förslår.

Huset har en byggyta på 600 kvadratmeter och är i fyra plan.

Makarna Särlefalk-Jönis bor således på rymliga 2 400 kvadratmeter plus två annex à 370 kvadratmeter och där källar- och vindsvåningarna håller på att nyinredas.

Fastigheten innehåller 72 gästbäddar, varav 13 i huvudbyggnaden.

Den tre hektar stora fastigheten har nyligen kompletterats med en båtbrygga med tillhörande nyköpt och uppfraktad stockholmsk skärgårdsbåt att köra gäster på på Ljungan.

– Nästa år måste vi nog måla om hela huset. En offert ligger på 700 000 kronor plus moms…

– Vi är fortfarande i en uppbyggnadsfas och vi väntar med spänning på svaret för den mera långsiktiga ekonomin i vår verksamhet.

Jennie Särlefalk har ett brokigt förflutet inom såväl köks-, PR-, design- och juridikbranscherna och är diplomerad gemolog, det vill säga hon har kunskap om ädelstenar. Hon har ett skånskt herresäte i släkten, Norra Vram, och vet hur det känns att bo stort. Att det blev som det blev för Jennie och Peo beror på bådas dröm om något eget, och de åkte landet runt och sökte och fann den saluförda herrgården i Torpshammar.