Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har slöjd i eget hus

På Fjällsta skola, norr om Gällö, finns numera ingen slöjdsal, men här kan man sedan i tisdags ståta med att ha ett slöjd- och pysselhus.

Huset invigdes på tisdagen när Hemslöjdsföreningen i Bräcke kommun kom på plats för att lansera en rad pyssel- och hantverksdiscipliner.

Arrangemanget leddes av föreningens ordförande Ove Hedenström, Färmsta, som gjort sig känd som en av länets mera framstående personer när det gäller luffarslöjd med järntråd.

En annan lärare var föreningsmedlemmen Ulrika Larsson som visade hur man med mattrasor och en repslagningsmaskin kan tillverka långa kraftiga rep.

Under invigningsdagen undervisades i slöjd på flera stationer och det tillverkades bland mycket annat järntrådsstjärnor och -hjärtan samt trä- och tygtomtar.

Hemslöjdsföreningen arbetar med att föra gamla traditioner vidare och man säger sig försöka motarbeta slit- och slängsamhället.

En runt 20-hövdad grupp i föreningen samlas en gång i veckan i Torsäng, Sundsjö, och sysslar med slöjd.

Slöjderiet i Torsäng har smittat av sig och att slöjddagen arrangerades i Fjällstas skola var ett skolans initiativ.

Invigningsceremonin bestod av en bandihopknytning där Stina Larsson, Sörviken, och Viktor Söderlund, Tavnäs svarade

för knopen.