Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har fått nog

Stora hål och sprickor, rejäla sättningar och brunnar som sticker upp ovanför asfalten. Myreborna har tröttnat på den dåliga vägen i byn.

Nu vädjar de till kommunen om hjälp innan det är för sent.

Vägen i Myre har varit dålig i flera år och byns samfällighetsförening, som ansvarar för vägen, har vid flera tillfällen ansökt om pengar hos Bergs kommun för att kunna åtgärda problemen.

– Men det har alltid blivit nej, nej, nej, säger samfällighetens ordförande Sonja Hörnfeldt.

Det enda samfällighetsföreningen haft råd att göra för att förbättra vägen de senaste tio åren är att fylla igen de hål och sprickor som uppkommit. Men det har bara varit provisoriska lösningar som försvunnit med tidens gång och i dag syns inga spår efter de lagningar som föreningen lagt ner pengar på.

Nu är vägen i sämre skick än någonsin. Sträckan är fylld med håligheter, sprickor och sättningar. På vissa platser har avloppsbrunnarna skjutits upp och sticker upp ovanför asfalten. Och på andra ställen är det tvärtom – där brunnarna hamnat under markytan med stora håligheter som följd.

– Och värre kommer det säkert bli. När tjälen går ur marken räknar vi med ännu fler skador, säger Sonja Hörnfeldt.

Samfällighetsföreningen vädjar nu till Bergs kommun om pengar för att kunna förbättra vägen. I en skrivelse äskar de om 125 000 kronor för att kunna göra en så kallad toppning där ett lager asfalt placeras på den befintliga vägen. Och det är brottom, anser samfällighetsföreningen.

– Vi måste göra någonting innan det är för sent. Om vägen går sönder finns det ingenting att fästa toppningen på och då blir det enda alternativet nyasfaltering, vilket knappast är möjligt ur ett ekonomiskt perspektiv, säger Kent Jonsson, boende i Myre.

Sedan kommunen flyttade förskoleverksamheten från Oviken till Myre har belastningen på vägen ökat väsentligt. Förutom de föräldrar som hämtar och lämnar sina barn kör också tyngre fordon, som kör varor till och från förskolan, dagligen på sträckan. Samfällighetsföreningen vill betona att de är mycket positiva till förskoleverksamheten i byn, men tycker att kommunen efter förskoleflytten borde vara måna om rusta upp vägen.

– Hur som helst kan vi inte ha det så här. Både personbilar och plogblad skadas pågrund av den dåliga vägstandarden, säger Sonja Hörnfeldt.