Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har fått nog

Kritiken mot de stora barngrupperna på Östersunds förskolor fortsätter att växa.

I måndags började det omdiskuterade förslaget att gälla och nu lovar Björn Sandahl (S) mer personal.

Den 21 augusti i fjol beslutade barn- och utbildningsnämnden i Östersund att utöka förskolegrupperna till 19 barn, mot nuvarande 18. Först fem månader efter beslutet när en förskolelärare uttryckte sin förvåning om utebliven reaktion från föräldrarna sattes bollen i rullning. En effekt blev bildandet av facebook-gruppen "Föräldrauppror i Östersund mot större barngrupper i förskolan" där tvåbarnsmamman Hanna Liljendahl var en de första medlemmarna.

– Första veckan fick vi 900 medlemmar och det fylls på hela tiden. När till och med förskolepersonalen själva reagerar så kände vi att vi som föräldrar måste göra något innan det händer något, säger hon.

Hon får medhåll av föräldern Christian Sibelius som har två barn på förskolan Astern i Odenslund, två och tre år gamla Tyra och Oliver.

– Jag tycker det är ett oansvarigt och vansinnigt beslut. Jag vill känna mig trygg när jag lämnar mina barn på förskolan. Det är våra skattepengar och man ska inte spara pengar på barn och äldre. Och Östersund är en rik kommun, säger han.

Barnens trygghet är det viktigaste anser de och berättar om barn som redan nu skadat sig på förskolorna i Östersund på grund av för lite personal och barn som till och med försvunnit då en grind har varit öppen vid ett obevakat ögonblick.

– Det är inte förskolepersonalens fel. Det är en resursfråga och redan i dag har personalen fullt upp med att fylla basbehoven. Men vem ska hållas ansvarig om det händer något allvarligt? säger Christian som förutom trygghetsfrågan även ser att den pedagogiska aspekten glömts bort.

– Det heter förskola för att det ska vara förberedande inför en skolstart men i stället blir det en förvaring av barnen.

– Kommunen slår sig på bröstet och säger att det finns så många utbildade förskollärare i Östersund, men till vilken nytta då kan man undra, om de inte får använda sin kompetens? undrar Hanna.

I onsdags lämnades en protestlista in till kommunen med 3200 namnunderskrifter och dagen efter höll föräldrar från facebookgruppen ett möte där man diskuterade idén om att det ska finnas minst en kontaktförälder på vart och ett av Östersunds 52 förskolor. Ett stormöte planeras också inom kort där föräldrar, förskolechefer och förskollärare bjuds in.

Att utöka barngrupperna till 19 barn gäller bara under våren betonar Björn Sandahl (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden:

– Vi pratar om en begränsad period från mars till och med juni. 40 barn har fått en extraplats och tackat ja och sedan finns cirka 40 som står i kö.

Ett extra barn beror enligt honom bland annat på att det fanns 50 platser inom den privata förskolan centralt, men på grund av att de inte har fått i gång sin verksamhet som planerat, saknas det därför platser.

– Jag kan förstå orosaspekten men det finns en beredskap för det här på förskolorna i dag. Förskolorna har tre pedagoger på 18 barn men jag har precis börjat titta på en tillfällig lösning med mer personal på vissa förskolor.

Hur många fler pratar vi om?

– Exakt siffra kan jag inte ge just nu.

Om det skulle hända något allvarligt under den här perioden, vem bär ansvaret?

– Det yttersta ansvaret bär verksamheten och nämnden. Oavsett antal så händer det saker med barn, men vi har ett ansvar att förebygga tillbud på alla möjliga plan.