Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De gör ett enormt jobb"

– Varje kryss är ett träd. Du kan se hur det ser ut där vi har ledningar, säger Sven-Eric Dahlgren, affärsutvecklingschef, på Härjeåns Nät till LT.

Han visar LT en bunt avbrottskartor över förödelsen där stormfällda träd positionerats med GPS- koordinater, allt eftersom de påträffas längs ledningarna.

– De som kör skördarna samt huggarna och montörerna gör ett enormt jobb ute i terrängen, fortsätter Sven-Eric Dahlgren.

Största problemet är de långa avstånden och mängden fällda träd. Sedan återstår ett antal lågspänningsnät där man inte har någon bra bild av skadorna än.

Härjeåns När har drabbats hårdast av elbolagen. På söndagen var det fortfarande stora störningar och skador på ledningar i hela området ned mot Torpshammar och Ljungaverk.

Flera tusen abonnenter saknade el i helgen.

– Vi har minst 100 personer ute i reparationsarbeten och vi har att göra i vart fall den kommande veckan. I värsta fall kan det hålla på till jul på vissa ställen.

– Men vi får god hjälp med resursförstärkningar från angränsande företag i en elsamverkan där bolagen hjälps åt. Men det drabbade området är så stort och det är inte bara vi som behöver resurser, säger Sven-Eric Dahlgren.

På söndagen var han i Ringsta för att bistå i arbetet med att antingen koppla in ett stort reservaggregat, eller köra ordinarie drift i byn om ledningarna lagats.

Bräcke kommun har kört ut elverk i strömlösa byar i helgen, för att dra i gång pumpar och maskiner i stillastående vattenverk.

– Det här hade vi i Fjällsta tills på lördag eftermiddag och när strömmen kom tillbaka där körde vi elverket till Ringsta på kvällen, säger Erik Åkerblom som LT träffar på söndagen.

– Vi har också kört ut vattentankar på en del ställen.